Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a explicat cum va fi schimbată strategia de vaccinare pentru românii din mediul rural.

”Pentru că ne dorim o ușurare a accesului la vaccinare, vom promova foarte mult programarea directă, telefonic. Operatorul de call center (021.414.4425) va face programarea în centrul în care persoana dorește. Deja funcționează dar este insuficient exploatată. Operatorul va programa direct și va transmite când trebuie persoana să se prezinte la vaccin”, a declarat joi seara, la Digi 24, medicul Valeriu Gheorghiță.

”Pentru mediul rural, dar nu numai, ne dorim să creăm acele oficii de programare în multe din instituțiile statului care sunt foarte accesate, primării, să existe un ghișeu în care să se poată face programări la vaccinare. S-a eliminat acea limită de 9 persoane care puteau fi înscrise de pe un singur cont. În momentul de față se pot înscrie nelimitat. În felul acesta aș face un apel către cei care vor să susțină campania să ajute în această etapă. Suplimentar, tot pentru mediul rural, ne dorim să existe și posibilitatea de programare directă. Fie dedicăm un interval orar în a doua parte a zilei când oamenii se pot prezenta direct, în mod deosebit persoanele peste 65 de ani”, a completat Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a subliniat că va fi ”muncă dificilă în mediul rural, va fi om cu om”.

”Nu trebuie nimeni să aibă sentimentul că e forțat, omul trebuie convins”, a spus el, adăugând că echipele mobile arondate spitalelor militare au început cu localitățile care n-au centru de vaccinare sau rată mare de vaccinare sau cartiere defavorizate și în care localnicii n-au medici de familie.

”Primarii fac liste, programarea se face la centru, noi dizlocăm un container și oamenii vin și se vaccinează. Centrul funcționează în funcție de numărul de persoane care vor să se vaccineze”, a spus Valeriu Gheorghiță.

În acest sens, medicul a explicat că ”se face un examen medical, mai ales pentru mediul rural, unde accesul la servicii medicale e limitat, e o ocazie de prim consult medical în care se poate măsura o tensiune. Stând de vorbă cu un medic cred că e important și e în beneficiul persoanei respective”.

Valeriu Gheorghiță a mai spus că, în condițiile în care jumătate din populație locuiește la țară, ”e foarte greu doar cu populația urbană să atingem acest obiectiv” de 10 milioane de persoane vaccinate.