Valeriu Gheorghiță avertizează că se estimează o creștere a numărului de infectări în lunile următoare, probabil la sfârșit de august-început de septembrie, și cu cea mai mare probabilitate, va fi vorba de infecția cu varianta delta a Sars-CoV-2.

”Experiența prin care trece Marea Britanie în acest moment arată că această infecție se răspândește cu precădere în rândul persoanelor nevaccinate și nu este întâmplător că această tulpină este prezentă îndeosebi la persoanele tinere din Marea Britanie, unde procentul celor nevaccinați este destul de crescut”, a declarat duminică seara, la Digi 24, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

De asemenea, tot în Marea Britanie s-a constatat că persoanele cu schemă de vaccinare completă au un nivel de protecție de peste 90 la sută față de riscul de spitalizare, față de boala care evoluează cu complicații și cu risc de deces, spre deosebire de persoanele care sunt vaccinate cu o singură doză și care nu au un nivel foarte mare de protecție, având un risc destul de ridicat de a contracta boala.

”Mesajul este de a completa, într-adevăr, schema de vaccinare. Marea Britanie, astăzi, a redus acel interval între cele două doze de la 12 săptămâni la 8 săptămâni, pentru a accelera vaccinarea celor care au primit o primă doză, tocmai că s-a observat această tendință de a afecta persoanele care au primit o singură doză”, a punctat Valeriu Gheorghiță.

Un alt avertisment pentru toamnă a fost lansat de profesorul Alexandru Rafila.

Deputatul PSD a declarat pentru News.ro că în această toamnă virusurile gripale ar putea circula mai intens, față de anul trecut când aproape că nu a existat circulația acestora datorită măsurilor de prevenție pe care populația le-a respectat.

El a atras atenția asupra faptului că vaccinarea gripală va fi utilă în contextul în care imunitatea în rândul populației față de infecția gripală este mult mai scăzută comparativ cu anul trecut: "Mulți dintre cei care s-au vaccinat sunt îndoiți de utilitatea vaccinării pentru că nu a existat circulația virusurilor gripale. Eu cu familia mea ne vom vaccina".