Estimările arată o creștere a numărului de cazuri noi de COViD-19 în perioada următoare. Un procent mai mare de vaccinați s-ar traduce prin mai puține persoane spitalizate și mai puține decese.

Marți, numărul cazurilor noi s-a dublat față de luni, iar cele cu varianta Delta sunt cu 34 mai mult față de săptămâna trecută. În plus, coeficientul de reproducere a trecut de 1.

”Estimările noastre sunt cât se poate de clare că vom înregistra o creștere a numărului de cazuri lent, dar progresiv în perioada următoare. Nu este relevantă cifra de astăzi. Este important să vedem care va fi evoluția pe următoarele 7-14 zile pentru a putea într-adevăr să definim un trend al evoluției epidemiologice, însă, este important să fim foarte atenți la respectarea măsurilor de prevenție”, a declarat astăzi coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, în conferința săptămânală de presă.

El a reiterat faptul că vaccinarea este principala soluție prin care pot fi limitate consecințele negative ale pandemiei, dând ca exemplu Marea Britanie: 

”S-a ajuns la 50.000 de cazuri raportate într-o singură zi, comparativ cu valul precedent în care s-au înregistrat maxim circa 64.000 de cazuri, totuși, comparativ cu valul precedent, doar 10% dintre persoanele diagnosticate ajung la spital și, comparativ cu mortalitatea înregistrată în valul precedent, în momentul de față circa 3,3% este, practic, numărul celor care își pierd viața din cauza acestei maladii, comparativ cu ce se întâmpla data trecută. Deci mortalitatea este undeva de 30 de ori mai redusă comparativ cu valul precedent. 

Și ministrul sănătății, Ioana Mihăilă a evocat situația din Marea Britanie:

”Rata de vaccinare este una crescută, numărul internărilor în spital și rata de mortalitate este mult redusă, dacă luăm prin exemplu o comparație cu o zi din martie 2021 în România când a fost apogeul valului trei și am avut 6.000 de cazuri noi într-o zi și 120 de decese, dacă am avea aceeași rată de vaccinare ca în Marea Britanie ne-am putea aștepta la 4.000 de cazuri noi pe zi și 4 decese. Dacă avem o acoperire vaccinală suficientă, chiar dacă avem foarte multe cazuri de infectare nouă, acești pacienți nu vor fi cu forme severe și nu vor muri de infecție”.

Ea a mai spus că în momentul de față sunt așteptate recomandările ECDC referitoare la administrarea celei de-a treia doze. 

La rândul său, premierul Florin Cîțu a subliniat că singura pregătire pentru valul 4 este vaccinarea.

”Rămân vaccinuri și pentru a treia doză. Așteptăm decizia, dar specialiștii se îndreaptă spre acest lucru. Ei ne vor spune că trebuie administrată. Așa arată direcția în care merg discuțiile”, a declarat Florin Cîțu, adăugând că obligarea medicilor să se vaccineze nu este o variantă.

În privința relaxărilor, premierul a spus că vor fi câteva, ”mai mult pentru evenimente în aer liber”, dar nu se va renunța la mască în interior.

”Așa cum arată acum situația, mergem cu ce avem, cu excepția evenimentelor.Suntem încă într-o situație foarte bună. Avem și condiții la intrarea în țară pe care nu le modificăm. Suntem precauți”, a spus marți premierul.