Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a propus marți crearea unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19 valabil la nivelul întregii UE pentru a ajuta la relansarea călătoriilor. Președintele Klaus Iohannis nu e de acord.

Mitsotakis i-a transmis o scrisoare șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care propune adoptarea la nivel european a unui certificat unic de vaccinare, relatează Reuters.

Grecia a creat deja propriul certificat standardizat care să ateste vaccinarea.

Conform propunerii venite de la Atena, acest certificat ar putea fi utilizat la îmbarcarea în orice mijloc de transport, dar nu presupune obligativitatea vaccinării.

"Nu vom face vaccinarea obligatorie sau o precondiție pentru călătorii. Persoanele care s-au vaccinat ar trebui să fie libere să călătorească", a precizat premierul grec în scrisoare.

El a spus că e "urgentă” adoptarea unei ”înțelegeri comune” privind modul în care ar trebui să fie structurat un astfel de certificat de vaccinare pentru a fi acceptat în toate statele membre.

Mitsotakis speră ca această chestiune să fie discutată la summitul șefilor de stat și de guvern din 21 ianuarie.

Grecia e dependentă de turism, iar premierul ar dori să se ajungă la un acord până la începerea sezonului estival.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Eric Mamer a precizat că scrisoarea a fost primită marți dimineață și Executivul de la Bruxelles ”analizează conținutul”. Un alt purtător de de cuvânt, Stefan De Keersmaecker, a precizat că un răspuns la această scrisoare va fi oferit după reuniunea șefilor de stat și de guvern, în cadrul căreia va fi discutată propunerea, alături de alte chestiuni care țin de combaterea pandemiei de COVID-19.

Întrebat marți seara în conferința de presă, președintele Klaus Iohannis nu consideră că e ”o idee bună”, deoarece creează ”un cadru de discriminare care e pur și simplu inacceptabil”.

Președintele a mai spus că un certificat e necesar, dar pentru a fi folosit pentru ”motive medicale”.