Grupul tehnico-științific din cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență a respins propunerea Institutului Național de Sănătate Publică privind carantinarea municipiului București și a județului Ilfov, a anunțat vineri Raed Arafat.

"Astăzi, a avut loc întâlnirea Grupului tehnico-științific, în cadrul căruia ne-am consultat pe propunerea INSP de carantinare a București - Ilfov. Hotărârea votată, în majoritatea grupului, a fost de a nu se carantina București - Ilfov. Aceasta va fi propunerea care va merge către CNSU și care, în cursul zilei de astăzi, va fi prezentată miniștrilor și membrilor CNSU, pentru că nu sunt doar miniștri acolo și premierul”, a declarat, într-o conferință de presă la Ciolpani, secretarul de stat Raed Arafat.

Medicul Simona Pârvu de la Institutul Național de Sănătate Publică a precizat că INSP a propus măsura carantinării pentru București, ținând cont de situația epidemiologică și de faptul că măsurile stabilite nu au fost suficient de eficiente.

Ea a mai spus că în ultima săptămână s-a observat o ușoară încetinire a creșterii numărului de cazuri, dar tendința este în continuare de creștere:

”Situația epidemiologică este una fără precedent și este una gravă cum nu a mai fost până acum de la începutul pandemiei, dar încetinirea vitezei creșterii numărului de cazuri se poate pune pe seama faptului că populația a înțeles să răspundă și să aplice poate mai riguros regulile impuse și măsurile impuse până acum. Am observat o creștere a adresabilității populației pentru vaccinare cu prima doză".