Guvernul a aprobat mai multe acte normative în vederea reluării școlii din septembrie, în contextul pandemiei.

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, o ordonanță de urgență privind instituirea unor măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, în unitățile și instituțiile de învățământ preuniversitar și universitar, anunță Ministerul Educației.

Potrivit acestui act, Consiliul de Administrație al școlii poate propune ca activitățile didactice să se desfășoare online. De asemenea, se stabilește că, dacă în școli nu există spații suficiente pentru respectarea normelor sanitare, inspectoratele școlare pot solicitate autorităților locale să pună la dispoziție spații adecvate pentru activitățile didactice.

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că în ședința de guvern de miercuri a fost adoptat un proiect de lege care clarifică procedura prin care se pot suspenda cursurile școlare.

„În ședința de Guvern de astăzi am adoptat un proiect de lege prin care deblocăm posturile pentru personalul nedidactic din unitățile de învățământ, pentru medicii și asistenții de medicină școlară și, de asemenea, pentru asistenții comunitari. Tot în acest proiect de lege am clarificat procedura prin care se pot suspenda cursurile școlare în situație de extindere epidemiologică în comunitate", a arătat Turcan, în cadrul unei declarații de presă susținute la Palatul Victoria.

Ea a menționat că Guvernul a apelat la această modalitate de a emite acte normative "pentru a nu exista pretexte" de neconstituționalitate.

„Aș vrea să tragem un semnal de alarmă și să solicităm Parlamentului României ca acest proiect de lege să fie dezbătut și aprobat în regim de urgență”, a spus vicepremierul. 

De asemenea, Raluca Turcan a anunțat că în ședința de guvern de miercuri a fost adoptată o ordonanță de urgență care prevede decontarea, prin Ministerul Fondurilor Europene, a achiziției de 500.000 de tablete și a materialelor de protecție sanitară necesare în școli.

"În ședința de guvern de astăzi am adoptat o ordonanță de urgență care prevede decontarea prin Ministerul Fondurilor Europene a achiziției de 500.000 de tablete, achiziții făcute de către autoritățile publice locale sau inspectoratele școlare județene. 500.000 de tablete necesare pentru începutul de an școlar, iar această achiziție este în valoare de 100 de milioane de euro. Așadar, 100 de milioane de euro, prin Ministerul Fondurilor Europene, bani decontați către autoritățile publice locale", a arătat Raluca Turcan, în cadrul unei declarații de presă susținute la Palatul Victoria.

Și alte cheltuieli pentru asigurarea funcționării școlilor vor fi finanțate cu bani europeni.

"Tot prin Ministerul Fondurilor Europene vom deconta achizițiile făcute de către autoritățile publice locale pentru materiale de protecție sanitară necesare în școli, iar aceste achiziții sunt în valoare de 50 de milioane de euro. Tot prin Ministerul Fondurilor Europene vom deconta achizițiile făcute pentru cumpărarea de containere sanitare în localitățile unde nu există apă curentă și canalizare. Aceste achiziții vor fi în valoare de 25 de milioane de euro și reprezintă un sprijin uriaș pentru copiii aflați în aceste comunități unde încă există restanțe uriașe din perspectiva asigurării condițiilor minime necesare la început de an școlar", a precizat vicepremierul.