Guvernul României a alocat 100 de milioane de euro pentru bonusuri lunare ce vor fi plătite cadrelor medicale ce vor lucra cu pacienți infectați cu noul coronavirus.

Stimulentele de risc sunt în valoare de circa 500 de euro (2.500 lei) lunar și vor fi plătite atât medicilor implicați în lupta împotriva virusului, cât și personalului medico-sanitar, inclusiv cel auxiliar, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților cu COVID-19.

Banii vor fi plătiți din fonduri europene, potrivit ministrului de resort Marcel Boloș, care a spus că aproximativ 75.000 de cadre medicale vor beneficia de acest bonus. El a precizat că pentru acest stimulent nu vor fi plătite contribuții de asigurări sociale și de asigurări sociale de sănătate, ci doar impozitul pe venit, de 10%.

Fondurile alocate pentru plata stimulentelor de risc sunt de aproximativ 100 de milioane de euro, potrivit Guvernului.

Ministerul Fondurilor Europene a comunicat că mai multe măsuri au fost adoptate în ședința de guvern de luni pentru sistemul medical. Pe lângă fondurile pentru stimulentele de risc au mai fost alocate 30 de milioane de euro pentru persoanele aflate în carantină, inclusiv familiile medicilor aflați în prima linie, și 350 de milioane de euro pentru cumpărarea de echipamente medicale (ventilatoare, injectomate, teste COVID-19 etc.) și echipamente de protecție (măști, mânuși, combinezoane etc.)

Banii pentru achiziții de echipamente pot fi suplimentați, potrivit ministerului, până la o alocare totală de 500 de milioane de euro.

„În urma măsurilor imediate și realocărilor obținute în urma negocierilor cu Comisia Europeană, Ministerul Fondurilor Europene anunță un pachet în valoare de 1,16 miliarde de euro, fonduri europene injectate de urgență în sistemul medical românesc pentru a contribui la măsurile socio-economice luate de Guvern în această perioadă”, a anunțat luni ministerul.

La măsurile luate în ședința de guvern de luni, instituția amintește și finanțarea de 682 de milioane de euro acordată Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pentru achiziționarea echipamentelor medicale și dotărilor sistemului de coordonare a sistemului național de urgență.

Mai mult, potrivit unei alte decizii adoptate luni de Guvern, o sumă de 300 de milioane de euro va fi alocată, tot din fonduri europene, pentru plata indemnizațiilor angajaților aflați în șomaj tehnic  

„În total, măsurile medicale, sociale și economice luate de Ministerul Fondurilor Europene în contextul pandemiei cu coronavirus cumulează 1,5 miliarde de euro”, a precizat ministerul.