Guvernul va aproba miercuri modificarea strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, pentru a defini mai clar angajații esențiali, a spus premierul Florin Cîțu, într-un interviu acordat Europa FM.

„Vom aproba o Hotărâre de Guvern care va arăta categoriile esențiale din etapa a doua, în care sunt și vârstnici și persoane (cu boli) cronice, pentru a încerca a pune ordine, deocamdată”, a spus Cîțu în interviul acordat marți seară.

Premierul a punctat însă că evoluția de până acum a programărilor arată că există totuși o prioritizare a persoanelor aflate în categorii de risc din cauza vârstei sau a bolilor de care suferă, în timp ce angajați care stau, uneori, în birouri nu sunt atât de prezenți pe liste. 

Potrivit autorităților, circa 75% din programări vizează persoane cu boli cronice sau în vârstă de peste 65 de ani, în timp ce mai puțin de un sfert din programări au fost realizate de firme sau instituții care și-au înscris astfel angajații din domenii de lucru considerate esențiale.

Proiectul de HG, publicat pe site-ul Guvernului, propune, printre altele, extinderea grupelor populaționale pentru vaccinarea împotriva COVID-19 prin includerea unor noi categorii prioritare care fac parte din infrastructura critică sau din personalul care efectuează misiuni în afara teritoriului național.

Astfel, potrivit proiectului, persoanele cu handicap, persoanele imobilizate, cele imunodeprimate, însoțitorii acestora și persoanele care locuiesc la același domiciliu cu bolnavii vor fi incluse în cea de a doua etapă a campaniei de vaccinare. În aceeași etapă sunt introduși și noi categorii de angajați din domenii de activitate considerate esențiale, în timp ce alte categorii de angajați vor fi incluse în cea de a treia etapă de vaccinare, pe lângă populația generală.