Hackeri ruși - acuzați că au vizat informații privind vaccinurile contra COVID-19
Agențiile de informații din SUA, Marea Britanie și Canada au acuzat hackeri susținuți de Rusia că au încercat să fure informații despre cercetările privind un vaccin contra COVID-19 de la instituțiile academice și farmaceutice din întreaga lume.
Centrul Național pentru Securitate Cibernetică (NCSC) din Londra a atribuit mai multe atacuri cibernetice unui grup cunoscut sub numele de APT29 sau Cozy Bear, care ar acționa în numele serviciilor de informații rusești. NCSC consideră că nu au fost compromise informații confidențiale.
În mai, SUA și Marea Britanie au precizat că rețelele de hackeri au lansat atacuri asupra unor organizații internaționale care se ocupă de gestionarea pandemiei, dar aceasta este prima dată când un astfel de grup are conexiuni cu Rusia, notează Deutsche Welle. În iunie, SUA i-au acuzat pe hackerii susținuți de China că au vizat cercetările COVID-19 din Statele Unite.
"Este complet inacceptabil faptul că serviciile de informații ruse îi vizează cei care lucrează pentru combaterea pandemiei de coronavirus", a declarat șeful diplomației britanice Dominic Raab.
Cozy Bear e unul dintre cele două grupuri de hackeri acuzate de Washington că au atacat sistemul informatic al Comitetului Național Democratic (DNC), organizația de conducere a Partidului Democrat, înainte de alegerile prezidențiale din 2016.
Potrivit BBC Online, NCSC e sigur în proporție de 95% că grupul Cozy Bear aparție serviciilor de informații ruse.
Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a respins acuzațiile.
Venezuela: Președintele Nicolas Maduro a anunțat o "carantină radicală" pentru Caracas și statul vecin în încercarea de a limita răspândirea coronavirusului. Venezuela se numără printre statele din America Latină prea puțin afectate de pandemie, dar în ultimele săptămâni a înregistrat o creștere a cazurilor. În 70 de zile, Venezuela a ajuns la 1.000 de cazuri confirmate, pentru ca în doar trei zile să sară de la 7.000 la 8.000. Acum, Venezuela a ajuns la 10.000, dar specialiștii estimează că numărul e mult mai mare, în condițiile în care testările sunt puține.
Israel: Într-o ședință de urgență, Guvernul a adoptat joi în primă lectură un lockdown complet în timpul weekend-urilor și a decis noi restricții, printre care închiderea grădinițelor, restaurantelor, limitarea adunărilor din interior la 10 persoane, închiderea sălilor de sport și a piscinelor, relatează Times of Israel. Pentru a fi aplicate, noile măsuri urmează să fie votate din nou într-o ședință programată joi seara.
Joi dimineață, autoritățile medicale au anunțat un nou record în privința cazurilor de îmbolnăvire în decurs de 24 de ore: 1.901. În total, 44.714 de persoane au fost infectate, iar 380 au decedat.
Rusia a raportat 6.428 de cazuri noi și 167 de decese în ultimele 24 de ore, în ușoară creștere față de ziua precedentă. Numărul total de cazuri confirmate a depășit 750.000, Rusia fiind pe poziția a patra în rândul celor mai afectate țări, după SUA, Brazilia și India.
Disclaimer
Despre redacția informală #CovRoMd
Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea).
La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.
Comentarii