Odată cu redeschiderea granițelor și ridicarea carantinei pentru cei care sosesc în țară, China intră în noua fază de gestionare a Covid-ului, deoarece se confruntă cu cel mai grav val de infecții de la începutul pandemiei.

Noile măsuri, întâmpinate cu entuziasm de primii călători care au aterizat pe aeroporturile chineze, dar și de piețele financiare, vin odată cu decizia de a downgrada boala, motiv pentru care datele privind numărul persoanelor infectate și a celor decedate din cauza virsului, nu mai sunt comunicate zilnic, scrie Rai News.

''Viața continuă din nou'', a scris Cotidianul Poporului, ziarul oficial al Partidului Comunist, în editorialul său de duminică, lăudând schimbarea politicile guvernului de la cele pentru ''prevenirea infecțiilor'' la altele pentru ''prevenirea bolilor grave''.

''Astăzi, virusul este slab, iar noi suntem mai puternici'', scrie agenția de presă de stat chineză Xinhua, anunțând începerea unei noi etape de răspuns la Covid, posibilă datorită experienței țării în prevenirea virusului, dezvoltarea epidemiei și creșterea nivelului de vaccinare.

Înalți oficiali chinezi din domeniul sănătății și mass-media de stat au spus în repetate rânduri că infecțiile cu Covid au atins vârful în toată țara, minimizând amenințarea pe care o reprezintă acum boala, abordare care contrastează puternic cu regimul anterior de carantine și lockdown-uri stricte, când China gestiona virusul de parcă ar fi fost ''ciuma bubonică'', sau  'holeră'', în timp ce acum este retrogradat la ''Categoria B''.

Oficial, China a raportat doar 5.272 de decese legate de Covid, una dintre cele mai scăzute rate de deces din lume, însă Organizația Mondială a Sănătății a spus totuși că China subestimează amploarea focarului, iar experții internaționali în sănătate estimează că anul acesta, în țară ar putea muri de Covid mai mult de un milion de oameni.

În ciuda previziunilor sumbre, investitorii pariază că redeschiderea granițelor va ajuta la relansarea economiei de 17 trilioane de dolari a Chinei și la stimularea perspectivelor de creștere globală.Intrarea în vigoare a relaxării politicii de toleranță zero față de virus se petrece cu câteva săptămâni înaintea Noului An lunar, care în 2023 cade pe 22 ianuarie, și începutul ''chunyunului'', sau perioada de aproximativ patruzeci de zile în timpul căreia chinezii se deplasează în interiorul țării pentru a se întoarce în locurile lor de origine, sau pentru a pleca cu familia în vacanță.

Exodul și contra-exodul (peste două miliarde de pasageri sunt așteptați în trenurile chineze în primul Revelion din 2020 fără restricții de sănătate) ar putea declanșa noi valuri de infecții în țară, iar previziunile reflectă o situație extrem de critică: Airfinity, grupul britanic de date privind sănătatea, a estimat, în cea mai recentă actualizare, că de la 1 decembrie 2022, în țară s-au înregistrat 35,6 milioane de infecții și 209.000 de decese (față de cele puțin peste douăzeci anunțate oficial).

Valul actual va atinge vârful pe 13 ianuarie, cu 3,7 milioane de infecții pe zi, în timp ce vârful deceselor va avea loc zece zile mai târziu, când se va ajunge la 25.000 pe zi. Estimarea deceselor până la sfârșitul lunii aprilie rămâne neschimbată:1,7 milioane.

Dacă la Beijing s-ar fi atins deja vârful infecțiilor din acest val, pe scară națională se așteaptă o nouă creșterea a infecțiilor până în   data de 3 martie, când Airfinity estimează că vor fi contagiate 4,2 milioane de persoane.

Între timp, potrivit celor declarate luni de un oficial local din domeniul sănătății, 90%  din locuitorii din Henan, una dintre cele mai populate provincii din China, sunt infectați cu Covid: 89% din populație fiind contagiată cu virusul pe 6 ianuarie. Pe baza acestui procent, aproximativ 88,5 milioane de oameni din cei aproape 100 de milioane de populație a provinciei au contractat deja virusul.

Presiunea la care este supus întregul sistem sanitar și stresul morgilor și crematoriilor care a urmat relaxărilor la nivel național au stârnit îndoieli în comunitatea internațională cu privire la situația reală din țara asiatică, în special în ceea ce privește spitalizările, terapiile intensive și datele privind decesele. Cu toate acestea, potrivit datelor furnizate de Beijing, printre tulpinile de virus identificate în țară nu există pericolul răspândirii unor noi variante.

Datele de la Flight Master arată că duminică, China a avut un total de 245 de zboruri internaționale, inclusiv zboruri de intrare și de ieșire, comparativ cu cele 2.546 de zboruri din aceeași zi a anului 2019, o scădere de 91%. Se așteaptă ca în anul 2023, veniturile din turismul intern ale Chinei să revină la un procent de 70-75% din nivelurile pre-Covid.

Radiodifuzorul de stat CCTV a raportat duminică că zborurile directe din Coreea de Sud către China au fost aproape sold out– știrea a fost printre cele mai citite și comentate pe rețelele sociale chineze Weibo. Cu toate acestea, o barieră în calea plecărilor va fi numărul limitat de zboruri către și dinspre China, care sunt în prezent la o mică parte din nivelurile pre-COVID.

Între timp, tot pe Weibo, au fost suspendate 1.120 de conturi, unele cu milioane de urmăritori, deoarece criticau experții care au susținut relaxarea liniei guvernului chinez cu privire la Covid-19.Ridicarea restricțiilor, care a avut loc concomitent creșterea valului de infecții din țară, a determinat mai multe țări, inclusiv Italia, să impună testarea obligatorie pentru cei care intră în țară din China, provocând iritația Beijingului, care a amenințat cu contramăsuri.

Noua linie adoptată după protestele anti-lockdown de la sfârșitul lunii noiembrie din multe orașe chineze a fost menționată de însuși președintele chinez, Xi Jinping, în discursul său de sfârșit de an, când a vorbit despre diversitatea punctelor de vedere din țară. subliniind necesitatea de a se ajunge la un consens.

Sursa: RADOR