La Spitalul Matei Balș au fost secvențiate încă două cazuri cu tulpină Sars-CoV-2 în varianta B.1.1.7 descrisă în Marea Britanie, cu transmisibilitate crescută, anunță Ministerul sănătății, recomandând amânarea deciziei de relazare a restricțiilor.

Ambele persoane sunt din București și nu au călătorit în afara țării.

Pacienții sunt în stare generală bună, se află izolați la domiciliu și sunt supravegheați de medicul de familie conform metodologiei în vigoare.

În prezent, și alte teste de secvențializare sunt în prelucrare în cadrul laboratorului INBI ”Matei Balș”, cu rezultate în curs.

Ministerul Sănătății recomandă populației să ceară testarea pentru COVID-19 la primele simptome ale bolii:

”Având în vedere contagiozitatea mai mare a acestei tulpini, în paralel cu Campania națională de vaccinare, măsurile de protecție rămân la fel de importante: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea zonelor aglomerate, distanțarea socială și igiena mâinilor”.

În condițiile apariției noii tulpini în București, Ministerul sănătății a recomandat astăzi Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU) amânarea deciziilor de relaxare.

Prefectul Bucureștiului, Traian Berbeceanu, a declarat, după ce Capitala a ieșit miercuri din scenariul roșu, că restricțiile s-ar putea relaxa, dacă rata de infectare se menține sub 3 la mia de locuitori.

”Reglementările în vigoare prevăd că, într-un interval de 48 de ore, vom monitoriza indicele de incidență și, în situația fericită, pe care ne-o dorim și noi, în care incidența și mâine, și poimâine va fi sub 3 la mie, poimâine vom convoca Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență și vom propune adoptarea unei hotărâri prin care să relaxăm o parte dintre măsurile aflate în vigoare”, a declarat Traian Berbeceanu.