Utilizarea îndulcitorilor pentru a pierde în greutate sau a reduce riscul de îmbolnăvire nu este recomandată, potrivit noilor ghiduri ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Noile ghiduri ale Organizației Mondiale a Sănătății se bazează pe o analiză a studiilor care arată că utilizarea îndulcitorilor fără zahăr "nu aduce niciun beneficiu pe termen lung în reducerea grăsimilor", în timp ce ar putea duce la "posibile efecte secundare nedorite", "cum ar fi un risc crescut de diabet, boli cardiovasculare și mortalitate la adulți".

Răspunsul producătorilor este imediat: îndulcitorii cu puține sau fără calorii "sunt siguri de utilizat, sunt unul dintre cele mai studiate ingrediente din lume și au fost aprobați de toate principalele organisme de siguranță".

Astfel, "este un deserviciu pentru sănătatea publică a nu le recunoaște rolul pe care îl au în controlul greutății".

Documentul recomandă utilizarea îndulcitorilor pentru "controlul greutății", dar și pentru "reducerea riscului de apariție a bolilor netransmisibile", pentru că mulți consumatori folosesc îndulcitori din convingerea că sunt utili pentru evitarea bolilor, precum diabetul.

Comunicatul OMS se bazează pe o revizuire sistematică a studiilor științifice disponibile (documentul de 200 de pagini citează 500 de studii) și sugerează că "utilizarea îndulcitorilor (inclusiv a celor adăugați la așa-numitele băuturi "light") nu conferă niciun beneficiu pe termen lung în reducerea grăsimii corporale la adulți sau la copii".

Recomandarea OMS "se aplică tuturor persoanelor, cu excepția celor cu diabet, și include toți îndulcitorii sintetici, naturali sau modificați, care nu sunt clasificați ca zaharuri prezente în alimente sau băuturi", adică "acesulfam K, aspartam, advantan, ciclamați, neotam, zaharină, sucraloză, stevie și derivați din stevie".

"Înlocuirea zaharurilor libere cu îndulcitori fără zahăr nu ajută la controlul greutății pe termen lung. Oamenii ar trebui să ia în considerare alte modalități de a-și reduce aportul de zahăr, adică consumul de alimente cu zaharuri naturale, precum fructele, sau de alimente și băuturi neîndulcite", afirmă Francesco Branca, directorul OMS pentru nutriție și siguranță alimentară.

Există și alte efecte negative ale consumului de îndulcitori: Institutul de Știință "Weizmann" din Israel a demonstrat capacitatea lor de a modifica microbiota intestinală, înrăutățind biodiversitatea bacteriană și, în consecință, de asemenea, agravând rezistența la insulină și toleranța la glucoză, care sunt primii factori de risc pentru dezvoltarea diabetului de tip 2.

În fine, aceeași revizuire a OMS atrage atenția asupra "posibilelor efecte secundare cu utilizarea pe termen lung de NSS (Non-sugar sweeteners - îndulcitori fără zahăr), de exemplu un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și mortalitate la adulți".

Apărarea Asociației Internaționale a Îndulcitorilor (ISA) este fermă. Aceste ghiduri, explică, "ar fi trebuit să se bazeze pe totalitatea dovezilor disponibile și interpretate ținând cont de greutatea dovezilor științifice", în timp ce OMS "a putut încheia doar cu o recomandare condiționată, care nu este riguroasă din punct de vedere științific".

ISA se alătură altora, inclusiv agențiilor guvernamentale din întreaga lume, care au răspuns la consultarea publică cu privire la proiectul de ghiduri publicate de OMS în iulie 2022, exprimând îngrijorarea cu privire la constatările și raționamentul OMS.

De-a lungul anilor, a declarat președintele ISA, Bob Peterson, "companiile producătoare de alimente și băuturi au reformulat produsele ca parte a unui efort global de a urma recomandările de sănătate publică pentru reducerea zahărului, și de a permite oamenilor să se bucure de alimente și băuturi cu mai puține calorii".

Beneficiile îndulcitorilor "sunt bine stabilite". Un mare corp de dovezi științifice solide arată "rolul lor în lupta împotriva obezității", acestea oferă "persoanelor cu diabet zaharat o alternativă importantă la zahăr", iar utilizarea lor contribuie la protejarea dinților de carii.

Sursa: RADOR