UE și companiile farmaceutice trebuie să-și tempereze tonul în disputa vaccinurilor și să se concentreze pe un unic obiectiv: fabricarea cât mai rapidă a vaccinurilor pentru cât mai mulți oameni posibil, spune asociația europeană a industriei farma.

„Acum nu este un moment pentru naționalisme, regionalisme sau un război comercial pe tema vaccinurilor. Acum este momentul pentru a ne concentra asupra rezultatelor, a permite dezvoltarea sporită, creșterea producției, a sprijinului, cercetarea și abordarea orientată către oameni”, a declarat Nathalie Moll, directorul general al Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA), într-un interviu acordat EURACTIV.com.

Moll a spus că este multă presiune și că se acordă prea multă atenție producătorilor.

„Cred că trebuie să ne concentrăm asupra faptului că avem cu toții același obiectiv în minte: vaccinarea a cât mai mulți oameni posibil”, a subliniat ea, recunoscând însă că vor exista fluctuații în livrarea dozelor.

„Avem de-a face cu vaccinuri și vaccinurile sunt produse biologice complexe care provin dintr-o producție biotehnologică”, a spus ea.

Pe fondul unei dispute cu compania farmaceutică AstraZeneca, Comisia Europeană a lansat vineri un sistem de monitorizare și, în unele cazuri, de respingere a exporturilor de vaccinuri produse în fabricile din UE.

Această măsură, conform industriei farmaceutice, ar putea avea implicații catastrofale.

„Orice mecanism care depășește strict transmiterea de informații factuale, care îndeplinesc așteptările de transparență în ceea ce privește produsele, ar fi considerat o restricție potențială pentru export și ar submina cu adevărat furnizarea de vaccinuri către restul lumii. Deci, avem și o responsabilitate”, a avertizat Moll.

„Europa produce peste 75% din vaccinurile folosite în lume în fiecare zi. Și sunt sigur că în cazul COVID-19 avem structurile pentru a produce și multe dintre acestea. Deci, avem o responsabilitate globală specială, pe lângă responsabilitatea noastră față de toți cetățenii europeni”, a adăugat șefa asociației care reprezintă industria farmaceutică europeană.

Moll a explicat că producătorii de vaccin colaborează deja, iar parteneriatele de producție vor crește.

„Sanofi și-a oferit capacitățile sale de fabricație pentru Pfizer, astăzi Novartis a anunțat același lucru, Bayer va produce vaccinul CureVac odată ce acesta va fi aprobat”, a punctat reprezentanta EFPIA.

„Am fost incredibil de rezilienți și capabili să rezolvăm 1.000 de probleme de la începutul acestei pandemii, într-o manieră incredibilă. Și sunt sigură că putem, atât timp cât o facem împreună”, a conchis ea.