Institutul Cantacuzino, aflat în subordinea Ministerului apărării, a explicat miercuri de ce au fost transportate în cutii de pizza mai multe doze de vaccin.

”Vaccinul Pfizer/BioNtech este livrat de către producător în cutii cu dimensiunile 230/230/40 mm ce conțin 195 de flacoane a câte 5 doze fiecare. Numărul de doze de vaccin solicitate de spitale și direcțiile de sănătate publică județene este, în majoritatea cazurilor, mai mic decât numărul dozelor aflate într-o cutie, motiv pentru care este necesară desfacerea cutiilor și împărțirea flacoanelor în alte cutii mai mici. În acest sens, pentru demararea campaniei de vaccinare, a fost aleasă soluția achiziționării din comerț a unei cutii cu dimensiunile de 250/250/40 mm care să corespundă cât mai mult dimensiunilor cutiei originale Pfizer, pentru a se putea încadra cât mai bine în recipientele calificate pentru transportul vaccinului la temperatura controlată de 2-8℃”, a transmis instituția.

În comunicat se mai precizează că distribuirea vaccinului a început în perioada sărbătorilor de iarnă, timp în care furnizorii de ambalaje nu au avut activitate.

”Toate vaccinurile distribuite de Centrul național de stocare sunt transportate în condițiile recomandate de către producător, respectându-se cu strictețe lanțul de frig impus, atât stocare la -70℃, manipulare în camera de frig de 2-8℃ cât și transportul în recipientele speciale, iar înscrisul de pe  cutia folosită nu influențează în vreun fel siguranța vaccinului”, a mai precizat Institutul Cantacuzino.

Întrebat marți în conferința de presă în legătură cu transportarea dozelor în cutii de pizza, coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță a declarat că nu știe, după care a precizat că nu este nicio problemă în privința cutiilor în care au fost livrate, atâta timp cât s-au respectat procedurile privind temperatura.

Autoritățile spun că ținta de vaccinare în etapele 2 și 3 este de 150.000 de persoane pe zi

Mai mult pe EurActiv »