Ministrul interimar al sănătății,Cseke Attila, susține introducerea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID19. Valeriu Gheorghiță a spus că vaccinarea cu a treia doză ar putea începe chiar de săptămâna viitoare.

Cea de-a treia doză ar urma să fie recomandată pentru cei care lucrează în domeniul medical, dar o poate face oricine dorește.

”Vedem că foarte multe țări europene au făcut deja acest lucru și cred că este o măsură care protejează în plus persoanele care s-au vaccinat până acum ... Vaccinările au început la sfârșitul anului trecut, deci o a treia doză asigură un sistem de protecție în plus și trebuie să avem acest sistem de protecție pentru toți cei care lucrează în sistemul medical, au contact cu pacienții, respectiv pentru cei care au boli asociate și persoanele în vârstă și oricine altcineva care dorește acest lucru. S-a mers pe acest principiu absolut corect al voluntarului și atunci și la cea de-a treia doză acest principiu trebuie aplicat. Introducerea celei de-a treia doze este necesară”, a declarat marți, la Digi 24, ministrul interimar al sănătății.

Întrebat când va începe administrarea celei de-a treia doze, ministrul a răspuns: ”Categoric din această toamnă”.

În conferința săptămânală de presă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a precizat că ar putea începe chiar de săptămâna viitoare. 

Condiția: în cursul acestei săptămâni, să fie luată o decide printr-o analiză corectă la nivelul tuturor instituțiilor care au un rol extrem de bine definit în a lua astfel de decizii.

”Ne uităm la ce s-a întâmplat și ce abordare au celelalte țări europene, Marea Britanie, de asemenea Franța, Germania, Italia, care astăzi a demarat administrare a celei de-a treia doze. Ne uităm la datele disponibile din Israel, din Statele Unite. În momentul de față, la nivel mondial, sunt peste 21 de milioane de doze administrate ca doza trei, cele mai multe, aproximativ 3 milioane de doze sunt administrate în Israel ca doză trei. Sunt date disponibile și publicate care arată ca la persoanele de peste 60 de ani, de pildă, care au primit cea de-a treia doză de vaccin răspunsul imun a fost unul foarte bun, practic s-a restabilit eficacitatea și eficiența vaccinurilor. Riscul de infecție în cazul celor vaccinați cu trei doze fiind de cel puțin 10 ori mai redus comparativ cu persoanele care aveau o schemă cu două doze, iar în ceea ce privește riscul de spitalizare și riscul de a dezvolta o formă severă este de aproximativ 20 de ori mai redus la cei care au primit a treia doză comparativ cu persoanele care aveau doar două doze”, a explicat medicul militar.

”Și pentru celelalte categorii de vârstă se mențin aceleași beneficii, fără să se înregistreze un profil de siguranță diferit față de ceea ce știm deja pentru doza 1 sau pentru doza 2. Ținând cont de toată situația epidemiologică, de faptul că avem deja un număr în creștere de infecții la persoane vaccinate cu schemă completă - și aici mă refer la persoanele care au fost vaccinate la un interval mai mare de șase luni de la ultima doză,  - cred că toate datele disponibile științifice susțin administrarea celei de-a treia doze. Avem deja o avizare și o recomandare fermă din partea Agenției Americane pentru Alimente și Medicamente, FDA, care a autorizat aceste doze, raportându-ne la aceleași date științifice, repet, iminența și urgența demarării mai rapide fiind generate de situația epidemiologică - vedem că se înrăutățește de la o zi la alta - și perspectivele nu sunt foarte optimiste și, atunci, datoria noastră este să creăm accesibilitate la vaccinare și să dăm posibilitatea celor vulnerabili de a-și consolida răspunsul imun, în condițiile în care varianta Delta este dominantă”, a mai spus Gheorghiță.