Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu creșterea numărului de infectări, făcând apel la români să să se ferească în continuare de coronavirus, prin purtarea măștii de protecție și igiena mâinilor.

 Întrebat dacă de la 1 iulie am putea avea parte de noi restricții, având în vedere numărul de cazuri care crește, președintele Klaus Iohannis a precizat că nu-și dorește acest lucru.

”Cred că nici Guvernul nu-și dorește să avem noi restricții. Eu vreau să avem o conformare foarte bună cu restricțiile care sunt în vigoare. Sunt puține, sunt de bun simț, sunt foarte utile. Nu ne dorim reinstaurarea unor restricții decât în situația în care vedem că numărul de infecții crește foarte mult și nu avem încotro. Însă, repet, vreau o conformare bună, adică, fiecare să ascultăm de medici, de specialiști, de epidemiologi, să facem ce ne spune specialistul. Purtatul măștii este foarte important, păstrarea distanței, spălatul pe mâini. Știu că mă bănuiți că repet prea des aceste lucruri, dar văd că nu le repet prea des, fiindcă încă sunt mulți care nu le respectă chiar sută la sută”, a spus președintele.

Întrebat dacă revenirea la starea de urgență e o posibilitate, președintele a precizat că revenirea la starea de urgență este ”ultima soluție, atunci când vedem că nimic altceva nu funcționează”.

”Dar eu mă gândesc că, totuși, va funcționa. De asta ne întâlnim, de asta vorbim, ca împreună cu românii, să stăpânim această epidemie”, a subliniat Iohannis.

”Dați-mi voie să fiu foarte, foarte clar: virusul nu pleacă în vacanță, nici în concediu. Virusul este în comunitate. Virusul nici nu pleacă dacă votează sau nu votează Parlamentul sau opoziția. Am constatat că în zona politică, mai ales în așa-numita opoziție, apar afirmații și poziții dintre cele mai ciudate și nepotrivite pentru această perioadă. Și vă spun foarte clar, și îmi permit să spun: dragi români, feriți-vă de virus! Au rămas în vigoare măsuri simple de bun simț și foarte importante. Masca vă protejează și îi protejează pe ceilalți. Distanța trebuie păstrată peste tot unde se poate. Igiena mâinilor este extrem de importantă. Noi nu dorim să reimpunem măsuri de restricție, fiindcă ne dorim să revigorăm activitatea economică, să redăm românilor o viață cât de cât normală, dar această nouă normalitate nu poate să fie un succes fără respectarea acestor norme minimale. Cred că sunt norme minimale, dar epidemiologii ne spun că sunt foarte, foarte importante, așa că, dragii mei, vă rog să le respectați!”, a afirmat Klaus Iohannis, la finalul vizitei la Unitățile Mobile ATI de la Romexpo.