Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi noi măsuri de relaxare, începând cu 1 iunie, precum deschiderea teraselor, spectacole în aer liber. Se renunță și la declarația pe proprie răspundere pentru ieșirile din localitățile de domiciliu.

După ședința privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19, președintele Klaus Iohannis a declarat că, deși nu putem vorbi de o reducere semnificativă a epidemiei, de la 1 iunie se introduc noi măsuri de relaxare:

”Dați-mi voie să vă spun prima dată: avem și astăzi aproape 200 de cazuri noi, avem aproape 200 de persoane la terapie intensivă. Deci, nu putem să vorbim de o reducere semnificativă a epidemiei.În consecință, în continuare atenție, atenție, atenție!”

Astfel, se vor redeschide terasele, cu respectarea unor măsuri: mesele la cel puțin 2 metri, maxim 4 persoane la o masă, și se va putea merge la plajă, dar și aici e nevoie de păstrarea distanței de cel puțin doi metri între scaunele de plajă.

Totodată, va fi reluat transportul internațional rutier și feroviar.

Vor putea fi organizate spectacole în aer liber cu maximum 500 de spectatori, pe scaune, cu respectarea regulilor de distanțare.

Se va renunța la declarația pe propria răspundere pentru deplasările în afara localității de domiciliu.

De asemenea, se vor putea relua competițiile sportive în aer liber, mai puțin sporturile de contact, dar se vor desfășura fără spectatori.