Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că el nu-și dorește carantinarea Bucureștiului, dar că o astfel de propunere trebuie să vină de la experți.

Întrebat dacă, în contextul în care ne îndreptăm spre pragul de 5.000 de cazuri de COVID-19 pe zi, ia în calcul o eventuală carantinare a Capitalei și a unor județe unde s-a depășit rata de infectare de 3 la mie, președintele României a replicat: ”Această propunere de carantinare, în primul rând, trebuie să vină de la experți, de la specialiști. Nu am auzit nicio propunere care vizează capitala sau județe întregi, însă știți că am avut situații în care localități au fost carantinate și cu efecte destul de bune. Eu nu îmi doresc să ajungem la carantinarea Bucureștiului”.

Referitor la atitudinea sa de ”pe margine” din ultimul timp în comparație cu începutul pandemiei, mai ales când unele autorități au bâjbâit în luarea deciziilor, Iohannis a precizat că a rămas ”destul de decident”, recunoscând că unele autorități, cum s-a întâmplat în București, ”s-au bâlbâit”.

 

”Este puțin spus. În realitatea, situația creată la momentul respectiv a fost una pe care am comentat-o acum două zile. Nu vreau să reiau ce am spus atunci și este clar că autoritățile trebuie să-și intre mai bine în rol, să fie mai bine organizate, să prevadă evenimentele, să le explice și, da, lucrurile sunt duse la nivelul autorităților locale, fiindcă acolo trebuie să se ia decizia pentru fiecare localitate. Este mult mai eficient, dar este încă relativ puțin obișnuit pentru noi. Dar acest principiu al subsidiarității este un principiu valoros și important în democrațiile consolidate și este la fel de adevărat că la noi, unele autorități mai au mult de învățat, dar vor învăța și vom avea grijă să învețe”,

 a afirmat Klaus Iohannis.

În ceea ce privește un nou lockdown, președintele a subliniat că "a închide țara nu e o soluție":

”În acest moment nu discutăm la nivel de conducere a statului despre un așa numit lockdown, adică închiderea tuturor activităților, ci căutăm soluții care permit îngrădirea răspândirii virusului, dar în același timp, continuarea activităților esențiale. În definitiv, este nevoie, oricât de îngrijorați am fi - și eu sunt foarte îngrijorat - să găsim un fel de a continua cu toate că avem această pandemie. În această abordare trebuie să încadrăm și continuarea democrației în România. Fără alegeri nu există democrație. Avem pandemie, în același timp, se termină mandatul Parlamentului și trebuie să mergem să ne alegem un nou Parlament, dar în condiții foarte speciale. În același timp, trebuie să avem grijă să creștem numărul de locuri de la terapie intensivă, de la spitalele care pot primi bolnavi de COVID. Toate acestea trebuie făcute în același timp, fiindcă a închide țara, după părerea mea, nu este o soluție. Ce am face, închidem țara două săptămâni, după care ce facem? Iarăși trebuie să începem de la zero și atunci este evident că trebuie găsit un just echilibru care ne permite să ne continuăm viața în condiții de pandemie. Nu putem să ne gândim că ne întoarcem într-o lună sau două la normalitate. Ne vom întoarce la normalitate dacă avem grijă acum, și peste o lună, și peste două și dacă reușesc oamenii de știință să găsească un vaccin, sper, destul de repede”.