Pandemia de COVID-19 nu poate fi învinsă prin ''discriminare'' și prin măsuri restrictive, ci prin vaccinare, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis.

"Cred că este foarte important să lucrăm pe conștientizare. Nu putem putem să-i constrângem pe oameni să facă anumite lucruri pe care nu vor să le facă pentru că nu le înțeleg”, a declarat Klaus Iohannis, în contextul discuțiilor privind impunerea unor restricții doar pentru cei nevaccinați sau obligarea vaccinării pentru anumite categorii profesionale.

”Trebuie să aprofundăm, să îmbunătățim campania de vaccinare, fiindcă pandemia nu s-a terminat. De asta, de fiecare dată, le spun românilor să se vaccineze - este foarte important ca să prevenim un nou val, să prevenim răspândirea acestui virus", a mai spus Iohannis.

”Chiar dacă este posibil să se introducă anumite restricții pentru persoanele nevaccinate în locuri neesențiale nu rezolvă problema, rezolvă doar probleme punctuale. Problema se rezolvă prin vaccinare”, a precizat Iohannis, adăugând că nu poate accepta măsuri ”care duc la discriminări”.

”Nu putem să învingem pandemia prin discriminare, putem să învingem pandemia prin vaccinare", a spus Klaus Iohannis. 

În ultima perioadă, vicepremierul Dan Barna și ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, au evocat posibilitatea unor restricții pentru cei nevaccinați.

Referitor la măsuri care să-i vizeze pe cei vaccinați, Dan Barna a precizat la finalul lunii trecute: "Exact ceea ce vor face și celelalte țări, exact astfel de măsuri pot fi avute în vedere în măsura în care vom avea o creștere a incidenței și și la noi în țară. Faptul că am avut cifre bune, e un lucru excelent. Ca să le păstrăm așa, trebuie să mergem să ne vaccinăm. Oricine nu s-a dus să se vaccineze din comoditate, acum e un moment foarte bun să mergeți să o faceți. Toată măsurile despre care se vorbește în spațiul public cu accesul limitat se referă la persoanele nevaccinate. Cei care se vaccinează nu au niciun fel de problemă".

Discuții privind restricții pentru cei nevaccinați au avut loc și în cadrul coaliției de guvernare.

"Am discutat chiar în ședința Coaliției din această săptămână (despre restricții - n.r.). Au fost prezentate mai multe variante, iar pe o parte dintre ele premierul și-a și exprimat sustinerea. E clar că trebuie să venim cu măsuri pe modelul celorlalte state europene de a continua să încurajăm campania de vaccinare. Probabil valul patru va avea un efect de stimul pentru acea parte din populație care, deși nu e împotriva vaccinului, nu s-a dus până acum să se vaccineze", a declarat pe 23 iulie Dan Barna.

”Cred că restricțiile vor viza în primul rând persoanele nevaccinate, dacă ar fi doar să emit o părere, cred că ar trebui să resticționăm acele evenimente care se desfășoară în spații închise cu un număr mare de participanți, dacă aceștia nu sunt vaccinați. Este doar o ipoteză de lucru, nu ceva care este pe masa guvernului. Nu este o propunere, pentru că în acest moment cifrele referitoare la incidență sunt bune, așa că în acest moment nu discutăm de restricții”, a explicat ministrul sănătății Ioana Mihăilă.