Datele la 2 ani de la administrarea vaccinului ARNm împotriva melanomului arată o reducere a riscului de recidivă sau deces cu 44%, relatează Il Messaggero.

Institutul Național pentru Tumori - IRCCS - Fundația Pascale din Napoli a început testarea în urmă cu câteva săptămâni, cu înrolarea pacienților diagnosticați cu melanom operat.

"Vaccinul se bazează pe aceeași tehnologie adoptată pentru cele împotriva Covid-19".

Cum funcționează?

Este vorba despre produse care "folosesc ARN mesageri sintetici concepuți pentru "a instrui" sistemul imunitar să recunoască proteine ​​specifice, numite "neoantigene, care sunt expresia mutațiilor genetice apărute în celulele bolnave", explică Paolo Ascierto, președintele conferinței și directorul Departamentului de oncologie pentru melanom, imunoterapie oncologică și terapii inovatoare de la IRCCS-Pascale.

Scopul vaccinului "nu este de a preveni boala, ci de a ajuta și susține sistemul imunitar al pacienților să recunoască și să atace mai eficient tumora".

Datele la 2 ani de la administrarea vaccinului ARNm împotriva melanomului arată o reducere a riscului de recidivă sau deces cu 44% la persoanele care l-au primit în asociere cu medicamentul de imunoterapie pembrolizumab.

"Va fi nevoie de câțiva ani până să avem rezultatele acestei ultime faze clinice. Speranța noastră este să putem oferi o opțiune terapeutică nouă și mai eficientă cât mai multor pacienți", subliniază Ascierto.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA