Acesta este poate cel mai puțin potrivit moment pentru a pune capăt restricțiilor anti-Covid în China, țara care se confruntă în prezent cu una dintre cele mai dificile și dramatice faze ale pandemiei.

După eșuarea lockdown-ului, care și-a demonstrat ineficacitatea în a contrasta răspândirea virusului, acum, celelalte țări, inclusiv Italia, evaluează măsurile de izolare și urmărire pentru toate persoanele cei care sosesc din Beijing și din alte orașe ale gigantului asiatic, relatează Rai News.

De altfel, odată cu încetarea restricțiilor pentru cei care au pașaport chinezesc, se preconizează o creștere a afluxului de călători din China către aeroporturile din întreaga lume. Iar în timp ce seroporturile italiene (Malpensa și Fiumicino în frunte) se pregătesc pentru reînceperea testării pasagerilor suspecți, sosește știrea privind obligația pasagerilor chinezi de a se supune testului.

''Am dispus, printr-o ordonanță specială, teste antigenice Covid-19 obligatorii și secvențierea aferentă a virusului, pentru toți pasagerii care vin din China și se află în tranzit prin Italia. Măsura este esențială pentru a asigura supravegherea și identificarea oricăror variante ale virusului și pentru a proteja populația italiană. Voi raporta mai detaliat în cadrul Consiliului de Miniștri convocat diseară'', a declarat ministrul sănătății, Orazio Schillaci.

Intensificarea măsurilor de supraveghere și urmărire, pe care și Italia le adoptă în această etapă, este în conformitate cu recomandările autorităților sanitare și ale institutelor specializate în combaterea epidemiei. ''Îmbunătățirea supravegherii prin intermediul testelor antigene pentru cei care vin mai ales din China și caracterizarea moleculară cu analiza secvenței în cazurile pozitive. Ar fi preferabil ca coordonarea testelor de supraveghere să aibă loc la nivel european'', se specifică într-un document publicat de Institutul Spallanzani din Roma.

''O intervenție de acest tip ar servi la monitorizarea apariției și interceptarea timpurie aapariției de noi variante – se arată în document – ​​atât ca noi evoluții ale Omicron, cât și ca noi variante, altele decât Omicron, cât și pentru pregătirea oricăror măsuri selective de carantină''.

Din cauza încetării restricțiilor anti-pandemie și a lipsei de date transparente din partea autorităților de la Beijing, atât cu privire la Covid-19, cât și la variantele Omicron, se înregistrează o creștere a preocupărilor și în Statele Unite, care iau în considerare o înăsprire a politicii anti-Covid.

''Devine din ce în ce mai dificil pentru oficialii din domeniul sănătății publice să poată identifica potențiale noi variante și să ia măsuri imediate pentru a reduce răspândirea acestora'', informează oficialii americani, care se consultă cu partenerii lor și ''preconizează adoptarea unor inițiative similare pentru a proteja poporul american''.

Spitalele și crematoriile din China sunt sub presiune de câteva săptămâni din cauza creșterii infecțiilor și a deceselor, neînregistrate ca fiind cauzate de Covid, iar situația îngrijorează deja de câteva zile Organizația Mondială a Sănătății.

Japonia a fost printre primele țari care a luat măsuri: marți, premierul Fumio Kishida, a anunțat că începând cu data de 30 decembrie, oricine intră în țară din China va trebui să prezinte rezultatul negativ al unui test PCR. Situația devine preocupantă și în alte țări din lume. Începând cu India, care săptămâna trecută a impus testarea obligatorie a persoanelor care sosesc din China, Japonia, Coreea de Sud, Hong Kong și Thailanda.

Taiwanul a anunțat introducerea testării pentru persoanele care sosesc din China, ca răspuns la creșterea numărului de cazuri, după ce Beijingul a relaxat măsurile stricte de prevenire. Începând cu 1 ianuarie, persoanele care sosesc din China cu vaporul sau avionul vor trebui să se supună unui test PCR la sosirea în Taiwan, iar călătorii care vor fi testați pozitiv vor trebui să se autoizoleze timp de 5 zile. Japonia, India și Malaezia au introdus și ele măsuri stricte pentru călătorii din China, în timp ce Filipine ia în considerare impunerea de teste.