Președintele Klaus Iohannis a afirmat că "lucrurile vor fi mai relaxate" în privința izolării la domiciliu pentru cei care vin din țări unde numărul de noi îmbolnăviri cu COVID-19 din ultimele 14 zile este sub 5 cazuri la milion de locuitori.

"Măsuri de izolare la domiciliu, respectiv la autoizolare, au ocupat un spațiu destul de lung în discuția și în analiza noastră. Este important ca ușor-ușor să renunțăm la unele dintre aceste măsuri, acolo unde este posibil. S-a găsit un criteriu obiectiv, cu care putem și noi, în România, să lucrăm. În acest sens, lucrurile vor fi mai relaxate în relația cu statele unde numărul de noi îmbolnăviri este mic - mai exact, unde numărul de îmbolnăviri în ultimele 14 zile este sub 5 cazuri la milion de locuitori în fiecare dintre sau în media ultimelor 14 zile", a explicat Iohannis.

Totuși, președintele a atras atenția că există țări unde numărul cazurilor noi de infecții rămâne crescut, astfel că izolarea rămâne valabilă la întoarcerea în țară din aceste zone.

"Deocamdată, la acest criteriu obiectiv nu se încadrează statele unde se găsesc destul de mulți concetățeni de-ai noștri. Ca să dau doar exemple, nu se califică la relaxare Italia, Spania, Franța, Belgia, Suedia, Olanda. În acest sens, însă, având un criteriu obiectiv, vom urmări cu mare atenție comunicările de la nivelul Uniunii Europene și acolo unde lucrurile se schimbă în sensul bun vom reacționa imediat și noi", a mai adugat șeful statului.

Klaus Iohannis: Se impune prelungirea stării de alertă

Mai mult pe EurActiv »