Președintele Klaus Iohannis a avut joi o convorbire telefonică cu președintele Italiei, Sergio Mattarella, pe tema crizei epidemiologice generată de noul coronavirus.

"Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de solidaritate poporului italian, atât de puternic afectat de pandemie, condoleanțe pentru pierderile de vieți omenești, precum și urări de însănătoșire grabnică celor afectați de acest virus", se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Potrivit sursei citate, Iohannis a subliniat că țara noastră este alături de autoritățile italiene în eforturile pe care le fac în această perioadă și de întregul popor italian.

Președintele Klaus Iohannis a asigurat de disponibilitatea deplină a României de colaborare pentru a identifica cele mai bune soluții și măsuri pentru gestionarea acestei crize, precum și pentru relansarea economică după rezolvarea crizei sanitare. 

De asemenea, a subliniat că relația bilaterală dintre cele două state este excelentă, bazată pe un Parteneriat Strategic în vigoare de peste două decenii, și că Italia, de-a lungul anilor, a adoptat cea mai mare comunitate românească din afara granițelor țării, care îndură astăzi, alături de italieni, efectele acestei crize grave.

Totodată, președintele Klaus Iohannis a evidențiat faptul că numeroși cetățeni români lucrează în structurile sanitare din zonele cele mai expuse din Italia, contribuind la efortul comun de a alina suferințele celor afectați. 

Iohannis a prezentat omologului său măsurile adoptate de autoritățile române pentru identificarea și tratarea persoanelor bolnave de COVID-19, precum și pentru prevenirea transmiterii noului coronavirus.

Președintele a apreciat că pandemia COVID-19 reprezintă o provocare la adresa întregii Uniuni Europene și că, în aceste momente dificile, solidaritatea și responsabilitatea statelor membre reprezintă cheia depășirii ei.

În semn de solidaritate cu Italia, Administrația Prezidențială va ilumina Palatul Cotroceni în această seară, începând cu ora 20:00, în culorile drapelului italian.