Președintele Klaus Iohannis a transmis vineri că urmează săptămâni foarte dificile, "critice pentru sistemul de sănătate din România", și a făcut apel la românii din Diaspora să nu vină acasă de Paște.

"Am intrat, de câteva zile, în cea mai grea etapă a acestei complicate perioade generate de epidemia de coronavirus. Este o etapă pe care, prin măsurile restrictive luate din vreme, am reușit să o întârziem cât mai mult timp posibil. De acum înainte, urmează săptămâni foarte dificile, care vor fi critice pentru sistemul de sănătate din România. Este esențial să fim toți conștienți de acest lucru, pentru că vor veni momente cu o mare încărcătură emoțională, care ne vor testa solidaritatea și unitatea. Avem deja de deplâns 116 morți. 116 semeni de-ai noștri și-au pierdut viața răpuși de acest virus. Oare câte victime va mai face epidemia? Nu știm! Dar știm sigur că depinde de noi să avem cât se poate de puține!Dacă nu respectăm cu strictețe toate măsurile impuse de autorități, pierderile de vieți omenești vor din ce în ce mai multe și cazurile grave, care necesită tratament medical intensiv, se vor înmulți", a spus Klaus Iohannis într-o declarație de presă.

De asemenea, el a făcut apel la românii din Diaspora să nu vină acasă de Paște pentru a ține sub control numărul infecțiilor cu coronavirus.

"Fac un apel către românii din Diaspora, un apel necesar, dar care mă umple de tristețe: dragii mei, nu veniți anul acesta acasă de Sărbători. Este foarte important să înțelegeți, oricât de greu ar fi, că revenirea în țară, în sânul familiei, poate fi extrem de periculoasă atât pentru voi, cât și pentru cei la care țineți atât de mult. Anul acesta vom fi alături de cei dragi, dar de la distanță, pentru că este singurul mod prin care ne putem exprima afecțiunea față de cei pe care îi iubim fără a le periclita viața și sănătatea. Vom face astăzi aceste sacrificii dureroase pentru a putea fi din nou împreună mai târziu", a mai spus el.

Iohannis a mai adăugat că sacrificiile pe care le facem fiecare dintre noi ajută enorm la limitarea răspândirii infecției.

"Prin atitudinea responsabilă, facem un pas important către momentul în care viața noastră va reveni la normal. Cu toții ne-am dori să existe soluții mai ușoare pentru a împiedica răspândirea coronavirusului, dar, în acest moment, ceea ce știm și noi, și toate țările care se confruntă cu același dușman invizibil, este că doar păstrarea distanței față de ceilalți stopează transmiterea infecției", a explicat șeful statului.

De asemenea, Klaus Iohannis a făcut un apel și către forțele de ordine, inclusiv cele din punctele de trecere a frontierei.

"Misiunea voastră este de a-i proteja pe cetățenii României și aceasta înseamnă, în aceste zile, să asigurați cu fermitate respectarea legilor și a ordonanțelor militare. Fiți vigilenți! Intervenția voastră rapidă și fermă poate salva vieți! Contez pe voi să vă onorați cu responsabilitate această datorie și vă mulțumesc pentru sacrificiile pe care le faceți!", a mai adăugat acesta.

El a transmis că autoritățile fac toate eforturile pentru a trece cu bine peste această perioadă critică, dotează spitalele cu tot ceea ce este necesar pentru tratarea pacienților cu COVID-19, dar nu în spitale vom stopa epidemia, deoarece răspândirea virusului are loc în comunitate, atunci când "unii oameni nu vor să înțeleagă că de respectarea acestor reguli simple depinde cât de repede vom reuși să ne întoarcem la normalitate".

Președintele le-a transmis un mesaj și credincioșilor în contextul unor voci, inclusiv din rândul preoților, care cer să se facă slujbe de Înviere cu participarea oamenilor:

”Se apropie cu pași repezi cele mai importante sărbători creștine. Sunt sărbători ale luminii, ale comuniunii, ale solidarității și bunătății, pe care oamenii le celebrează în mod firesc an de an alături de familie și de cei apropiați. De data aceasta însă, Învierea Domnului găsește întreaga omenire într-un moment de criză profundă, în plină epidemie provocată de un virus ucigaș...Pentru milioane de credincioși este o dramă reală să nu poată merge de sfintele sărbători la Biserică, dar aveți încredere, această perioadă dificilă va trece și ne vom reuni în bisericile noastre cu și mai multă credință. Acum însă nu există nicio altă cale de vă proteja pe voi și pe apropiații voștri decât aceea de a sta acasă, de a respecta cât mai mult regulile de distanțare socială”.

ÎPS Teodosie vrea ca bisericile să fie deschise credincioșilor pentru slujba de Înviere

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a transmis joi că ”nădăjduiește” ca bisericile să fie deschise, iar credincioșii să poată participa la slujba de Înviere din 19 aprilie. 

”Iată, numai bisericile sunt închise. Celelalte instituții primesc câte unul, la distanță, dar nu resping pe nimeni. Nădăjduim să găsim înțelegere că, apropiindu-se cea mai mare sărbătoare, care ne dă tuturor lumină și viață de la cei mai de sus la cei mai de jos să o avem cu Lumină și cu Sfânta Împărtășanie, Sfânta Liturghie”, a transmis ÎPS Teodosie într-un mesaj video publicat de Radio Dobrogea pe Facebook.

”Mesajul vine în contextul în care ierarhul a observat că există alte locuri în societate unde cetățenii sunt liberi să circule, respectând norme de siguranță medicală, pentru prevenirea răspândirii coronavirusului”, au explicat reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.

Sfântul Sinod, organul suprem al Bisericii Ortodoxe a Greciei, a anunțat miercuri seară că bisericile vor rămâne închise pe toată durata sărbătorilor de Paște, cea mai mare sărbătoare a creștinilor, din cauza pandemiei de COVID-19, notează AFP, citată de Agerpres.

Sinodul Bisericii Bulgare a făcut un apel la credincioși să rămână acasă, dar a anunțat că slujbele de Florii și Paști vor fi oficiate în afara locașurilor de cult, iar poliția va asigura păstrarea ordinii și a distanței dintre oameni în timpul slujbelor. 

”Doar Domnul ne poate scăpa de această criză. Aceasta este părerea mea pe acest subiect....Știu că mulți atei spun să închidem bisericile. Pentru toate celelalte am voința, am curajul, dar acest lucru nu pot să-l fac”, a spus premierul Boyko Borisov.