Șeful statului a evidențiat, în cadrul întrunirii informale a Consiliului European de la Porto, importanța sprijinului acordat partenerilor estici și a celor din Balcanii de Vest, precum și statelor terțe în nevoie, în cotextul pandemiei de COVID-19.

Klaus Iohannis a arătat în discuțiile cu ceilalți lideri europeni, că România continuă să acorde sprijin Republicii Moldova și Ucrainei, prin donarea de vaccinuri.

Președintele României a reiterat apelul la consolidarea coordonării la nivelul Uniunii, arătând că imunizarea populației rămâne prioritară, context în care este importantă asigurarea necesarului de vaccinuri, eforturile Comisiei Europene în acest sens fiind pe deplin apreciate.

Iohannis a subliniat importanța unei campanii de informare publice eficiente care să contracareze acțiunile de dezinformare care riscă să sporească gradul de neîncredere în vaccinuri, se arată într-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială.

În marja Consiliului European informal s-a desfășurat, de asemenea, reuniunea informală a șefilor de stat și de guvern din statele membre UE cu India, în format hibrid, în contextul în care premierul Indiei, Narendra Modi, a participat la reuniune prin videoconferință. Discuțiile s-au axat pe consolidarea cooperării în combaterea pandemiei de COVID-19, cu precădere în contextul în care India se confruntă cu o situație epidemiologică pe plan intern fără precedent.

„Liderii europeni și premierul indian au agreat o Declarație comună, axată în principal pe aspecte legate de combaterea pandemiei de COVID-19 și redresarea socio-economică durabilă și digitală, o Declarație privind stabilirea unui Parteneriat pentru Conectivitate, cu obiectivul îmbunătățirii conectivității în toate dimensiunile sale, prin promovarea unor proiecte de calitate, bazate pe principiile durabilității și condițiilor echitabile, precum și o serie de angajamente de cooperare sectorială în domeniile dezvoltării durabile, securității, digital și inteligenței artificiale”, a precizat Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis a participat, vineri și sâmbătă, la Porto (Portugalia), la Summitul Social european, la reuniunea informală a Consiliului European, precum și la Summitul UE-India.

Găzduit de președinția portugheză a Consiliului Uniunii Europene, Summitul Social a inclus două evenimente distincte: Conferința la nivel înalt pe teme sociale, cu participarea partenerilor sociali, și reuniunea informală a Consiliului European.

Discuțiile specifice din cadrul Conferinței la nivel înalt au fost structurate pe trei ateliere tematice - "Ocuparea și locurile de muncă", "Competențe și inovare", "Bunăstarea și protecția socială", la acestea participând, pe lângă liderii europeni, și diverși parteneri sociali de la nivel UE.