Reuniunile Guvernului de la Berlin cu premierii landurilor sunt ineficiente, iar unii lideri se joacă pe smartphone. Președintele CDU, Armin Laschet, propune ca aceste ședințe să aibă loc în format fizic, relatează Spiegel Online.

În cadrul acestor conferințe ale premierilor de land sunt discutate și luate principalele măsuri pentru combaterea pandemiei de COVID-19. Aceste reuniuni au loc în mod regulat, sub conducerea cancelarului Angela Merkel. În ultimul timp au apărut critici la adresa conferinței, pe motiv că deciziile luate sunt prea haotice, prea greoaie și ezitante, potrivit Spiegel Online.

Armin Laschet, lider al CDU și premierul landului Renania de Nord-Vestfalia, propune ca reuniunile viitoare să se desfășoare în format fizic. El e nemulțumit de modul în care se derulează aceste reuniuni, în cadrul cărora nu se pot dezbate toate problemele. În plus, există critici între guvernul federal și liderii landurilor, dar și schimburi de replici între premieri. 

O conferință cum a fost ultima nu ar trebui să mai aibă loc, a spus Laschet, referindu-se la cea în care s-a decis introducerea unor restricții pentru Paștele catolic și protestant, pentru ca a doua zi cancelarul Angela Merkel să iasă și să anunțe că acestea nu se vor aplica.

Merkel și-a asumat responsabilitatea pentru acest eșec, dar și premierii sunt la fel de responsabili, a precizat președintele CDU.

Totodată, el a criticat obstacolele birocratice excesive care afectează campania de vaccinare.

Laschet propune ca aceste întâlniri să aibă loc în format fizic, așa cum se întâmplă cu ședințele Bundestag și Bundesrat. Numărul participanților ar trebui limitat: cei 16 premieri de land, cancelara Merkel și șeful cancelariei. Implicarea a circa 80 de persoane în procesul decizional nu contribuie la ”gestionarea eficientă a crizei", spune Laschet.

Următoarea reuniune este programată pe 12 aprilie.