România ocupă prima poziție în Europa la vaccinare fictivă și sunt peste 1.300 de persoane cercetate și peste 500 de dosare penale pentru această infracțiune, a declarat duminică seara ministrul de interne, Lucian Bode.

„De multe ori sunt trist când se vorbește despre Ministerul de interne… știți cum li se spunea înainte de Revoluție polițiștilor, sunt „milițieni”. Este fals! (…) Ajungând la polițiști, pe zona de siguranță publică, să știți că infracționalitatea în pandemie nu a intrat în adormire – dimpotrivă, s-a modernizat, și-au modernizat modul de acțiune. Uitați-vă la ce se întâmplă cu această categorie de infracțiune, «vaccinarea la chiuvetă». Suntem pe locul 1 în Europa la această infracțiune. Avem peste 1.300 de persoane cercetate, peste 500 de dosare penale pe aceste vaccinări fictive”, a declarat, la B1 TV, Lucian Bode. 

În plus, România are și una dintre cele mai mici rate de vaccinare din UE, stând mai bine doar decât Bulgaria.

Bode a mai declarat că aproape 13.000 dintre cei 120.000 de români care au intrat în țară în ultimele 24 de ore nu aveau nici aveau nici test, nu își făcuseră nici vaccinul anti-COVID-19 și nici n-au putut dovedi că au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2.

„La momentul în care intră în frontieră, la Nădlac sunt două artere din cele 10 dedicate celor care nu au vaccin, care nu au test PCR și care nu fac dovada că au trecut prin boală. Vreau să vă spun că din cei 120.000 de români care au intrat în ultimele 24 de ore în România 12.801, aproape 13.000, nu au avut nici test, nici vaccin, nici n-au putut face dovada că au trecut prin boală. În consecință, angajații Direcției de Sănătate Publică au procedat la întocmirea dosarului de carantinare. În acel moment, într-adevăr, există timpi care cresc pentru cei care nu sunt vaccinați, pentru cei care nu au nici test. Sigur, este absolut normal și îl înțeleg sufletește pe orice român care vrea să fie de sărbători acasă. Nu îl înțeleg însă de ce vine știind că nu este vaccinat și vine din zonă roșie, nu are nici testul PCR făcut și vine în frontieră și se miră că este trimis în carantină”, a explicat ministrul de interne.

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a declarat duminică seara, la Digi 24, că numărul angajaților DSP din punctele de trecere a frontierei va fi mărit.

„Au fost 16.000 de persoane carantinate între 18 și 19 decembrie. Totuși, sunt extrem de mulți, lucrul acesta îngreunează activitatea în punctele de frontieră. Trebuie să le mulțumesc tuturor colegilor de la Direcțiile de Sănătate Publică, mai ales cele din vestul țării și de pe Aeroportul Otopeni, fac eforturi extrem de mari și pentru că sunt așa multe persoane care fie nu sunt vaccinate, fie nu sunt testate la intrarea în țară, lucrul ăsta îngreunează foarte mult traficul și intrarea pe teritoriul național și generează foarte multe decizii de intrare în carantină. Oamenii trebuie să înțeleagă că așa cum respectă legislația țărilor în care lucrează sau în care călătoresc în spațiul Uniunii Europene aceeași abordare trebuie să fie și atunci se întorc acasă”, a afirmat ministrul sănătății.