Premierul Ludovic Orban a anunțat marți seară, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, că va fi adoptată o nouă ordonanță militară prin care se vor aplica noi restricții de circulație.

Principalele declarații ale lui Ludovic Orban:

Legat de testare, noi respectăm niște recomandări ale CE și vrem să testăm cât mai repede. Am cerut să se facă un triaj, de aceea s-au montat niște corturi în curțile unor spitale. Orice pacient care are cele mai mici suspiciuni să nu fie internat într-un salon, ci în niște rezerve sau saloane speciale.

În momentul de față, spitalele nu au probleme cu banii, dar sunt probleme cu achiziționarea materialelor necesare pentru combaterea COVID-19. Tot ce vine trimitem spre spitale, există un grafic de livrare și vom produce și intern.

Am văzut o competiție de proiecte legislative care vin și promit marea cu sarea, că amână pe nouă luni, un an rata la bănci. Nu se poate face așa ceva, pentru că, dacă băncile își pierd capacitatea de a finanța economia, vor avea de suferit economia, firmele și cetățeanul.

Noi trebuie să susținem companiile și cetățenii care au probleme să aibă posibilitatea să își rescadențeze creditele, să se amâne plata unor rate. Noi suntem gata să ne asumăm plata unei părți din dobânzi, dar această măsură trebuie luată în colaborare cu BNR, Guvern și sistemul financiar-bancar. Nu poți forța sistemul bancar să renunțe la venituri fără de care nu poate funcționa.

Căutăm soluții pentru cei care au credite. În această consultare urmează să vedem ce decide BNR. Vom coordona măsurile BNR cu cele ale Guvernului.

Am adoptat două OUG pe măsuri economice. În momentul de față lucrăm la modul de aplicare. Continuăm consultarea mediului de afaceri pentru identificarea altor măsuri de susținere a angajatorilor și angajaților.

Suntem în curs de achiziție a ventilatoarelor. Ele urmează să vină după un grafic pentru că producerea lor durează. Utilizăm toate sursele posibile care pot să furnizeze tot ce este necesar în tratarea COVID-19.

Mărim capacitatea de testare la nivel național. Sperăm să ajungem la 2.500 de teste pe zi.

La ora actuală, în DSP-uri numărul de angajați a crescut cu peste 4.000 la nivel național. Am implicat rezidenți, elevi, cadre medicale. Apreciez activitatea DSP și îi felicit pe toți cei care reduc riscul epidemiei.

A început producția de măști în țară, va începe producția de combinezoane și de izolete.

În mod normal, conform legii, ar fi trebuit să existe stocuri strategice de echipamente de protecție. La momentul preluării guvernării, stocurile erau zero. Facem toate eforturile posibile pentru a putea achiziționa aceste cantități. Am avut "n" contracte, oferte, dar care nu au putut fi finalizate.

Circulă o informație neadevărată cu privire la persoanele de peste 65 de ani. Pentru a-i proteja se va institui această interdicție de a ieși de la domiciliu, dar nu pe toată perioada zilei. Va exista un interval orar în care cei de peste 65 de ani se pot deplasa. Ne propunem să le oferim servirea exclusivă în magazine și farmacii.

Se va permite deplasarea în jurul locuinței pentru mișcare, plimbarea animalelor de companie și pentru urgențe, dar vor exista limitări pe parcursul zilei.

Ordonanța va fi prezentată în cursul serii de echipa MAI. Dacă interdicția de a ieși din casă a fost valabilă între orele 22.00 și 06.00, prin ordonanța militară nr. 3/2020 o vom aplica între orele 06.00 și 22.00.

Acționăm pe câteva linii foarte precise. Am convenit cu președintele asupra unor măsuri care vor fi adoptate prin ordonanță militară. Toate măsurile au ca obiectiv reducerea la maxim de contaminare cu coronavirus.

Am finalizat perioada de izolare, diagosticul a fost negativ.  În toate cele 14 zile de izolare mi-am exercitat atribuțiile de premier.