Toate persoanele care călătoresc, pe cale aeriană sau maritimă, în Regatul Țărilor de Jos din zone de risc, inclusiv din România, trebuie să prezinte, începând de sămbătă, un test rapid privind noul coronavirus, efectuat cu maximum patru ore înainte

MAE precizează că autoritățile olandeze au anunțat noi măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Regatului Țărilor de Jos, în contextul pandemiei de COVID-19, care se aplică începând de sâmbătă.

„Conform informațiilor comunicate public de autoritățile olandeze, toate persoanele care călătoresc în Regatul Țărilor de Jos din zone de risc, inclusiv România, pe cale aeriană sau maritimă, trebuie să prezinte un test rapid (antigen sau LAMP - amplificare izotermă mediată prin buclă), efectuat cu maximum 4 ore înainte de plecare. Măsura se aplică inclusiv pasagerilor aflați în tranzit”, a anunțat MAE.

Aceasta este o măsură suplimentară față de obligația aplicabilă persoanelor cu vârsta de peste 13 ani, care intenționează să efectueze o călătorie pe cale aeriană, feroviară, maritimă sau rutieră în Olanda și care trebuie să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul olandez.

De asemenea, suplimentar celor două teste, toate persoanele cu vârsta de peste 13 ani care călătoresc pe cale aeriană în Olanda trebuie să completeze o declarație de sănătate obligatorie. Persoanele care sosesc din state terțe, altele decât cele membre UE, trebuie să completeze și o declarație pe propria răspundere.

MAE mai menționează că operatorii care asigură servicii de transport de persoane au obligația de a verifica dacă pasagerii care sosesc pe cale aeriană sau maritimă dețin cele două teste pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, lipsa acestora atrăgând imposibilitatea îmbarcării.

Persoanelor care se deplasează din state încadrate în zona roșie sau portocalie, iar România este inclusă în zona portocalie, li se recomandă ferm autoizolarea pentru o perioadă de 10 zile.