Circa 1,6% din persoanele internate în centrele rezidențiale de copii, centrele de vârstnici și centrele pentru adulți și copii cu dizabilități au fost infectate cu noul coronavirus, arată datele oficiale. 98 de persoane au decedat.

Numărul de cazuri de COVID-19 confirmate în cadrul sistemului de centre rezidențiale dedicate persoanelor vulnerabile era de 928 la data de 10 mai, a declarat luni Mădălina Turza, președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA).

„1,6% din totalul beneficiarilor din sistem sunt infectați cu COVID-19, respectiv 928 de persoane, dintre care 21 de copii. Până în acest moment, nu s-a înregistrat niciun deces în rândul copiilor. Există 360 de angajați infectați și un deces în rândul acestora”, a spus Mădălina Turza.

Potrivit datelor prezentate de șefa ANDPDCA, în total, în sistemul de protecție a persoanelor vulnerabile, există 56.008 de persoane neinfectate, 928 de persoane infectate și 98 de decese. 

„Până la data de 10 mai, există sub 0,2% din totalul beneficiarilor decedați ca urmare a infectării cu Covid-19, respectiv 98 de vârstnici și adulți cu dizabilități”, a spus Mădălina Turza.

Principalele județe afectate de epidemie în sistemul de asistență socială și protecția copilului sunt Suceava, Galați, Neamț, Arad și Hunedoara. Potrivit Mădălinei Turza, circa 10% din totalul deceselor cauzate de COVID-19 în România provin din centrele rezidențiale pentru vârstnici și persoane adulte cu dizabilități.

Totuși, ANDPDCA consideră că numărul infectărilor și al deceselor înregistrate în rândul rezidenților din centrele pentru persoane vulnerabile este mic. „Măsurile excepționale luate de România față de alte țări europene, de exemplu măsuri precoce de prevenire și izolare la locul de muncă al angajaților din toate centrele rezidențiale, au făcut ca țara noastră să înregistreze procente semnificativ mai mici față de alte țări. Totuși, în ciuda faptului că există un număr relativ scăzut de infectări și decese, pentru noi fiecare viață contează - chiar dacă aveam un singur deces, era la fel de grav”, a mai spus Mădălina Turza.