Managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava, dr. Florin Filip, și-a depus demisia miercuri, la doar o săptămână de la numire, scrie Știrisuceava.net.

Și directorul medical Elena Doina Ganea Motan și-a dat demisia, iar o decizie similară ar putea fi luată și de directorul de îngrijri Doina Chirap, relatează Știrisuceava.net. Demisiile trebuie aprobate de conducerea Consiliului Județean Suceava.

Ministrul sănătății Nelu Tătaru a anunțat joi că se va duce la Suceava.

Doctorul Florin Filip a fost numit în funcție miercurea trecută, după ce contractul de management al managerului Vasile Râmbu a fost suspendat pentru trei luni. Dr. Doina Ganea Motan a devenit director interimar după testarea pozitivă a titularului funcției, dr. Mircea Macovei.

Spitalul din Suceava a fost închis săptămâna trecută timp de 48 de ore pentru a fi dezinfectat, după ce zeci de cadre medicale au contractat COVID-19. Conducerea a fost demisă în urma unor decizii discutabile, precum chemarea la muncă a tuturor medicilor și asistentelor, chiar și a celor infectați.

Președintele Colegiului Medicilor din Suceava, Sorin Hâncu, susține că Florin Filip urmează indicațiile lui Vasile Râmbu, iar testările se fac preferențial, unul dintre beneficiari fiind președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Hâncu consideră că măsurile care s-au luat până acum nu au diminuat și nici nu au stopat răspândirea COVID-19 în județul Suceava.

”Râmbu a plecat, a fost suspendat, eu nu am mai auzit până acum de director suspendat, poate dumneavoastră ați auzit, eu nu am auzit. Și când a plecat și-a lăsat un om de încredere care acționează după indicații ... Cine știe ce este acolo, e o nebuloasă, nu se poate! Este jale! Dacă nu pui lucrurile la punct într-un anume fel ca să stopezi, să ajungi la o diminuare a fenomenului, să o stopezi și după aia să vezi cum o reclădești ușor... dar la noi încă nu s-a stopat nimic”, a declarat, pentru Mediafax, președintele Colegiului Medicilor din Suceava.

Procurorii au deschis un dosar penal și au constatat că au fost făcute teste cu prioritate unor persoane care nu aveau neapărat nevoie de ele, în timp ce probele recoltate unor angajați ai spitalului nu au fost înaintate către laboratoare specializate.

La nivel național, 357 cadre medicale sunt infectate cu noul coronavirus, dintre care 200 sunt la Suceava. Numărul mare de infectări și de decese de aici a dus la decizia carantinării municipiului Suceava și a opt comune din apropiere.

La Suceava au fost raportate oficial 31 de decese, dintre care 30 au fost internate la Spitalul Județean. Multe dintre decese sunt din perioada 22-29 martie, dar au fost anunțate abia în ultimele două zile. Autoritățile au motivat că raportarea s-a făcut cu întârziere pentru că rezultatele testelor ar fi sosit abia în 30 martie.

În cursul serii de miercuri, medici din cadrul Spitalului Județean l-au contactat pe prefectul județului, Alexandru Moldovan, pentru a-i aduce la cunoștință că unitatea medicală a rămas fără conducere și l-au rugat să facă demersuri pentru ca spitalul să iasă din această situație, scrie Monitorul de Suceava.

Medicii sunt îngrijorați că li se termină echipamentele de protecție de pe secții, în timp ce în depozitele spitalului ar fi astfel de materiale, dar nu există o organizare pentru ca acestea să fie distribuite cadrelor medicale.


Iohannis a retras decorația oferită Spitalului Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava

Mai mult pe EurActiv »