În intervalul 25 martie ora 12:00 - 26 martie ora 16:00, circa 660 militari și 230 mijloace tehnice au acționat în București și în țară, anunță MApN. Ministrul Nicolae Ciucă a precizat că armata nu va ieși pe stradă cu tehnică de luptă.

”În intervalul 25 martie ora 12:00 - 26 martie ora 16:00, aproximativ 660 militari și 230 mijloace tehnice au acționat în București și în țară, în 95 de misiuni de patrulare în comun cu forțele MAI, întărire a prezenței la frontieră, transport echipamente medicale, instalare corturi pentru triaj epidemiologic, amenajări genistice la locația de instalare a spitalului ROL 2 și transport persoane”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

”Militarii Armatei României vor îndeplini fiecare misiune în sprijinul forțelor Ministerului Afacerilor Interne (misiuni de patrulare în comun, întărire a prezenței la frontieră și paza unor obiective) conform prevederilor Decretului nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României și ale ordonanțelor militare emise ulterior, cu respectarea strictă a prevederilor legilor și regulamentelor militare aplicabile în aceste situații. Echiparea militarilor pentru executarea acestor misiuni este standard și include armamentul individual. Aceste tipuri de misiuni nu sunt executate cu tehnică de luptă blindată sau armament greu. Deplasarea la locul de desfășurare a misiunilor se execută cu autoturisme de teren, autovehicule neblindate tip URO VAMTAC sau HMMWV (HUMVEE), precum și cu alte mijloace logistice folosite pentru desfășurarea misiunilor”, se mai arată în comunicat.

Și ministrul apărării, Nicolae Ciucă, a dat asigurări că arrmata nu va ieși pe stradă cu tehnică de luptă:

”Rolul nostru va fi acela de a prelua o parte din obiectivele care astăzi sunt păzite de către structuri ale Ministerului Afacerilor Interne și vom complementa eforturile pe care le fac camarazii noștri de la Poliția de Frontieră pentru a asigura fluxul și măsurile de siguranță la intrările principale din țară care au mai rămas active și de asemenea vom asigura puncte de prezență, alături de Poliția care se ocupă de fluidizarea circulației, în Capitală, alături de celelalte structuri”.

De la începutul aplicării măsurilor pentru limitarea răspândirii COVID-19, MApN a sprijinit autoritățile centrale și locale printr-un număr de 186 misiuni, la care au participat 1.341 militari și 380 mijloace tehnice, precum instalarea spitalului de campanie ROL 2 de la Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie ”Ana Aslan”, instalarea unor corturi pentru organizarea fluxurilor de triaj epidemiologic în spitalele militare și civile din țară (41 corturi), misiuni de transport aerian a unor echipamente de protecție medicală (trei misiuni – din Germania, Turcia și Coreea de Sud), misiuni de evacuare aeriană a unor cetățeni români din străinătate (patru misiuni – din Germania și Italia), suplimentarea echipelor medicale pentru triajul epidemiologic în puncte de trecere a frontierei și aeroporturi.

Pentru executarea misiunilor repartizate, MApN poate aloca gradual, în funcție de solicitări, un număr de aproximativ 10 mii de militari. La nevoie, sunt prevăzute forțe și mijloace și în rezerva acțională.

 

COVID-19 în România: Soldați și vehicule militare pe străzile din București

Mai mult pe EurActiv »