Marea Britanie e prima țară din lume care aprobă vaccinul Pfizer/BioNTech împotriva Sars-CoV-2 pentru utilizare pe scară largă, relatează BBC Online.

Guvernul britanic a anunțat miercuri că a acceptat recomandările făcute de Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Asistenței Medicale (MHRA) în vederea utilizării vaccinului Pfizer-BioNTech.

Agenția a precizat că vaccinul oferă o protecție de până la 95% împotriva Sars-CoV-2 și ar putea fi folosit de săptămâna viitoare. Vaccinarea ar putea începe în câteva zile pentru cei care au cea mai mare nevoie de imunizare, precum persoanele în vârstă din aziluri.

Autoritățile britanice au comandat deja 40 de milioane de doze, suficient pentru a vaccina 20 de milioane de persoane.

Circa 10 milioane de doze vor fi disponibile în curând, iar primele 800.000 de doze vor sosi în Marea Britanie în următoarele zile, potrivit BBC Online.

Vaccinul Pfizer-BioNTech este cel mai rapid creat vreodată, în doar 10 luni. Până acum, un vaccin avea nevoie de 10 ani pentru a fi utilizat pe scară largă.  

”Protecția oferită de vaccinuri ne va permite să ne reluăm viața și să punem din nou economia în mișcare”, a scris pe Twitter premierul Boris Johnson.

Chiar dacă vaccinarea va începe în curând, oamenii trebuie să rămână în continuare vigilenți și să respecte regulile (distanțare socială și purtarea măștii) pentru a limita răspândirea virusului, susțin experții.

Pfizer a precizat că autorizarea în regim de urgență de către Marea Britanie reprezintă un moment istoric în lupta împotriva COVID-19.