Statele să ia măsuri urgente pentru forța de muncă din sănătate, iar UE să monitorizeze și să finanțeze aceste programe ca parte a unui răspuns european comun, avertizează pentru EURACTIV Corinne Hinlopen, cercetător în politicile de sănătate.

Rolul principal revine statelor membre, consideră Hinlopen, în timp ce Uniunea Europeană ar trebui să le sprijine prin consolidarea monitorizării și alocarea de fonduri UE.

Europa s-a confruntat cu un deficit de specialiști în domeniul sănătății și, indiferent dacă acesta este cauzat de migrația în interiorul UE sau de mobilitatea internă din zonele rurale în cele urbane sau din sectorul public în cel privat, "toate acestea sunt simptome ale unei situații în care se pare că nu suntem capabili să recrutăm oamenii potriviți, cu competențele potrivite, în locurile potrivite", a declarat Hinlopen.

"Avem o mulțime de bani care circulă, o mulțime de fonduri de coeziune, fonduri sociale, fondurile de redresare și de reziliență, iar acestea sunt într-o anumită măsură utilizate pentru consolidarea sistemului de sănătate, dar trebuie să le facem cunoscute", a adăugat ea.

Potrivit lui Hinlopen, un lucru pe care UE l-ar putea face ar fi să emită recomandări prin intermediul semestrului european, inclusiv date privind repartizarea specialiștilor și lucrătorilor din domeniul sănătății la nivel local, precum și rapoarte privind dependența statelor membre de cei străini.

În același timp, "ar trebui să existe un fel de îndemn sau o acțiune obligatorie pentru ca statele membre să înceapă să investească în forța de muncă din domeniul sănătății", a adăugat ea.

Lipsa de acțiune

În septembrie 2022, Biroul regional al OMS pentru Europa a publicat un raport care arată  forței de muncă din domeniul sănătății și invită factorii de decizie politică să acționeze, iar în 2021 Comisia a publicat un raport care arată că sistemele de sănătate ale statelor membre ale UE suferă din cauza lipsei de personal din domeniul sănătății.

Potrivit lui Hinlopen, sunt necesare măsuri urgente în domeniu, iar "criza forței de muncă pentru cei care lucrează în acest domeniu a ajuns deja să fie numită criza de zeci de ani". În ciuda "semnelor", legislatorii UE nu au reușit să ia măsuri, e nevoie de o acțiune susținută pe o perioade de timp mai lungă decât ciclul politic al UE și iar obținerea unor rezultate tangibile este complexă.

"În calitate de europarlamentar, ai vrea să fii un campion pentru ceva și ai vrea să arăți apoi că ai realizat efectiv ceva în timpul mandatului tău. Poate fi mai greu în domeniul forței de muncă în sănătate să demonstrezi că ai obținut rezultate concrete", a spus Hinlopen.

Începe să intre pe ordinea de zi?

Cu toate acestea, în aprilie 2023, eurodeputații verzi au trimis o scrisoare Consiliului European în care îi îndemnau pe lideri să abordeze deficitul de personal sanitar care lovește continentul, iar discuțiile despre Uniunea Europeană a Sănătății, precum și noua Comisie parlamentară pentru sănătate publică par să fi creat un impuls pentru a pune această tematică pe agenda politică. Recenta dezvăluire a strategiei farmaceutice a UE este, de asemenea, "un prim pas în direcția unei mai mari armonizări a politicilor UE" și "deschide o cale pentru un nou mod de a gândi politicile europene în domeniu", spune Hinlopen. 

Totuși, în ciuda impulsului aparent, Hinlopen nu speră în soluții pe termen scurt, deoarece ar fi nevoie de multă "energie și proactivitate" din partea factorilor de decizie. Politica UE în domeniul sănătății, care a primit un impuls în timpul pandemiei COVID-19, "dispare, totuși, de pe ordinea de zi", în timp ce UE are nevoie de o triplă tranziție, nu numai ecologică și digitală, cât și în domeniul sănătății.

În plus, în condițiile în care se anunță noi reguli fiscale mai stricte și potențiale reduceri de cheltuieli la orizont, sectorul public riscă să primească mai puține resurse, ceea ce "se traduce apoi prin concedierea lucrătorilor din sectorul public, inclusiv a celor din domeniul sănătății", a spus Hinlopen.

"Personalul din domeniul sănătății este pilonul oricărui sistem de sănătate și dacă nu investim în protecția lor și în a-i face mai puternici și mai la înălțimea responsabilităților și sarcinilor lor, atunci sănătatea din UE se va confrunta cu provocări serioase în viitorul foarte apropiat, nu vom putea atinge acoperirea universală a sănătății și nu vom putea reduce inegalitățile în materie de sănătate", a spus ea.

Traducere și adaptare de EURACTIV.ro