Autoritățile britanice au început o testare door-to-door în mai multe cartiere în care au fost depistate persoane care au contractat noua tulpină din Africa de Sud. Cancelarul Angela Merkel spune că vaccinarea s-ar putea repeta în viitor.

Cancelarul german Angela Merkel le-a spus jurnaliștilor, după reuniunea de luni cu premierii de land, reprezentanți ai Comisiei Europene și a companiilor farmaceutice, că ar putea fi nevoie ca și ”în anii care vor urma” oamenii să se vaccineze, așa cum o fac în cazul gripei, pentru a se proteja de mutațiile virusului.  

În pofida criticilor la adresa autorităților și a ritmului lent de vaccinare, Merkel speră că până în septembrie - lună în care au loc alegerile legislative - se va încheia campania de vaccinare. 

”Chiar dacă Johnson&Johnson și CureVac nu vor fi autorizate, dozele necesare pot fi furnizate de alte companii, potrivit datelor disponibile în prezent”, a precizat cancelarul german.

Până duminică, în jur de 1,93 milioane de germani au primit prima doză de vaccin și 532.000 - a doua doză. Germania are o populație de 83 de milioane.

Prin comparație, Marea Britanie (67 de milioane) a vaccinat deja 9 milioane de persoane, notează Euronews.

Oficiali britanici speră că, până în luna mai, toată populația adultă va primi prima doză de vaccin, notează Sky News. 

Matt Hancock, ministrul sănătății, a precizat că Londra a comandat 400 de milioane de doze.

Pe 15 ianuarie, ar trebui să se termine vaccinarea celor mai vulnerabile persoane - 15 milioane. 

Speriate de noua tulpină, mult mai contagioasă, autoritățile au decis să testeze circa 80.000 de persoane din opt zone, în care s-au înregistrat pacienți cu noua tulpină.

Până acum au fost identificate 105 de cazuri cu noua tulpină depistată pentru prima dată pe 22 decembrie 2020 în Africa de Sud.