Există diferențe între sistemele de raportare a deceselor COVID, arată raportul preliminar primit miercuri de ministrul sănătății, Ioana Mihăilă. Situația a fost semnalată de fostul ministru Vlad Voiculescu, căruia i s-a reproșat că nu are dovezi.

"Am solicitat comisiei constituite la nivelul Ministerului Sănătății cu specialiștii INSP și unde participă inclusiv specialiștii STS un raport preliminar, iar raportul preliminar care mi-a fost prezentat astăzi arată că există diferențe. Nu știm încă exact care sunt cauzele, dar există diferențe între diversele sisteme de raportare. Urmează ca, în data de 7 mai, conform raportului pe care l-am primit astăzi, această comisie să redacteze o formă mai avansată, iar noi urmează să comunicăm rezultatele acestui raport", a declarat Ioana Mihăilă, după ședința de Guvern de miercuri.

”Există diferențe legate de numărul de decese raportate între cele două baze de date (Alerte MS și CoronaForms), există o comisie care analizează aceste diferențe, există câteva chei de verificare pe care comisia le-a luat legate de raportările pe coduri de DRG din spitalele care sunt spitale COVID sau spitale suport-COVID și din datele furnizate de INS. Așteptăm rezultatul final pentru că nu dorim să ne lansăm în afirmații până când nu avem o certitudine", a mai spus ministrul sănătății.

Ioana Mihăilă a precizat că, în urma analizei, va veni cu proceduri care să îmbunătățească modalitatea de raportare.