Cercetătorii de la o universitate germană susțin că la nivel mondial au fost detectate în medie doar 6% din infecțiile cu COVID-19. Numărul real al persoanelor care au contractat virusul ar putea să fie deja de zeci de milioane, relatează DW.

Numărul total al infecțiilor cu COVID-19 ar putea să fie mult mai mare decât datele oficiale înregistrate de autoritățile din domeniul sănătății din întreaga lume, potrivit unui studiu. Christian Bommer și Sebastian Vollmer de la Universitatea din Göttingen, Germania, au analizat datele dintr-un studiu recent publicat în revista lunară The Lancet Infectious Diseases, relatează Deutsche Welle.

Cercetătorii s-au uitat la estimările privind victimele noului coronavirus și intervalul dintre infectare și momentul decesului pentru a evalua calitatea înregistrării datelor oficiale. Potrivit cercetătorilor germani, țările care se confruntă cu pandemia ar fi descoperit, în medie, doar 6% din infecții. Ei susțin că cifra reală a persoanelor infectate s-ar putea ridica deja la zeci de milioane de persoane în întreaga lume.

”Aceste rezultate arată că guvernele și factorii de decizie trebuie să manifeste o precauție maximă atunci când interpretează numărul cazurilor în scopuri de planificare”, spune Vollmer, profesor de dezvoltare economică la universitatea din centrul Germaniei.

”Astfel de diferențe imense în ceea ce privește cantitatea și calitatea testelor efectuate în diferite țări înseamnă că înregistrările oficiale ale cazurilor nu oferă informații utile", a avertizat el.

Bommer și Vollmer au estimat că, la 31 martie 2020, în Germania ar fi fost 460.000 de persoane care au contractat virusul, mult mai mult decât cifra înregistrată de autorități. Pe baza aceleiași metode, ei au calculat că SUA ar fi avut la aceeași dată peste 10 milioane, Spania - mai mult de cinci milioane, Italia - circa trei milioane și Marea Britanie - în jur de două milioane. 

Pe 31 martie, Universitatea Johns Hopkins a raportat aproximativ 900.000 de cazuri diagnosticate oficial și confirmate la nivel mondial.

Potrivit autorilor, testarea inadecvată și întârziată poate fi motivul pentru care unele țări europene, inclusiv Italia și Spania, se confruntă cu decese atât de multe (în raport cu numărul de cazuri confirmate) în comparație cu Germania.

Ei estimează că Germania a identificat circa 15,6% din totalul infectărilor, față de doar 3,5% în Italia și 1,7% în Spania. Procentul detectării persoanelor bolnave e chiar mai scăzut în SUA - 1,6% și Marea Britanie - 1,2%. 

Cercetătorii sunt de părere că statele trebuie să-și îmbunătățească sistemul de depistare a infectărilor pentru a adopta apoi măsuri privind izolarea pacienților bolnavi și urmărirea persoanelor de contact.

În cazul în care țările nu reușesc să facă acest lucru, ”virusul ar putea rămâne nedetectat pentru o perioadă îndelungată de timp, iar apariția unui nou focar poate fi doar o chestiune de timp”, avertizează ei.