Ministerul sănătății a precizat vineri că nu există dovezi care să ateste eficiența dezinfectării străzilor, folosind dezinfectanți, produse de curățare, indiferent de metoda de aplicare. Mai mulți aleși locali au decis să dezinfecteze străzile/

Pentru a analiza eficiența dezinfectării mediilor externe (suprafața drumurilor, ziduri de protecție, pavaje etc.), trebuie luați în considerare factori precum mijloacele de transmitere a noului coronavirus, dovada prezenței virusului pe suprafețe, precum și posibilul impact asupra mediului și riscul asupra sănătății în cazul folosirii unor produse nepotrivite, cu potențial toxic.

Pentru spălarea pavajelor urbane, recomandările sunt să se utilizeze procedurile obișnuite, pe bază de săpunuri convenționale/detergenți convenționali, evitând, însă, producerea de praf și aerosoli.

Dezinfectarea acestora este o măsură a cărei utilitate nu a fost stabilită, întrucât nu există dovezi că suprafețele de mers sunt implicate în transmiterea COVID-19.

Informațiile legate de utilizarea hipocloritului și abilitatea lui de a distruge virusul pe suprafețe externe (cum ar fi drumurile) și în aer sunt contradictorii, precizează Ministerul sănătății.

Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6 al Capitalei, a anunțat că Primăria Sectorului 6 efectuează începând de joi dezinfectare prin pulverizare aeriană. El a precizat pe Facebook că substanța folosită este una prietenoasă cu mediul: apa oxigenată.

Și primarul Sectorul 4, Daniel Băluță a făcut recent o dezinfectare pe străzi și în blocuri, dar și primari din alte orașe.