Acțiunea de testare a bucureștenilor de pe Arena Națională nu avea autorizație sanitară de funcționare, anunță Ministerul sănătății. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a acuzat ministerul i-a blocat acțiunea de testare și va depune plângere penală.

”Ministerul sănătății și Direcția de Sănătate Publică București susțin orice inițiativă de testare a populației pentru COVID-19, în condițiile legii, cu respectarea normelor de siguranță pentru o astfel de procedură medicală și a recomandărilor epidemiologice și știinfice ale specialiștilor Institutului Național de Sănătate Publică”, a anunțat joi Ministerul sănătății, adăugând că solicitarea Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) din 26 mai privind desfășurarea unui program de testare cu teste rapide pentru determinarea anticorpilor anti SARS-CoV-2 la nivelul populației din București nu se încadrează ”în niciuna dintre cerințele legale”.

”În urma analizei întregii documentații depuse de ASSMB și a evaluării în teren realizată de echipa de specialiști a Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București, precum și după consultarea legislației în vigoare care prevede că autorizarea centrelor de testare trebuie să respecte prevederile Ordinului ministrului sănătății nr.1338/2007 pentru aprobarea Normelor privind structura funcțională a cabinetelor medicale și de medicină dentară, cu modificările și completările ulterioare, respectiv ale Ordinului ministrului sănătății nr. 1301/2007 pentru aprobarea Normelor privind funcționarea laboratoarelor de analize medicale, cu modificările și completările ulterioare, s-a constatat că solicitarea ASSMB nu se încadrează în nici una din cerințele legale, nefiind nici cabinet medical, nici punct extern de recoltare al unui laborator”, se arată în comunicat.

Primăria Capitalei a început miercuri, pe Arena Națională, testarea în cadrul proiectului ”Sunt imun la covid”, pentru care au fost selectați 10.500 de bucureșteni. Testarea a început la ora 11.00, iar până la ora 12.00 au fost testate 25 de persoane din cele 500 programate.

 Joi, Primăria a anunțat că testarea pe Arena Națională a fost oprită, Gabriela Firea anunțând că va depune plângere penală împotriva conducerii DSP și a Ministerului sănătății, pentru abuz în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat miercuri, la Digi 24, că testarea din București nu este un studiu de referință care să fie luat în considerare: "Nu face parte din studiu. Am înțeles că Institutul Balș a cerut INSP un schelet de studiu sau un eșantion de pacienți pentru a desfășura acest studiu la nivelul Bucureștiului. INSP a recomandat un eșantion de 3.800 de persoane, am înțeles că se ajunge la 10.500. Nu este un studiu de referință sau științific pe care noi să îl luăm în considerare".

Firea susține că testările vor continua, bucureștenii înscriși urmând a fi anunțați la ce unitate medicală vor fi programați.

Ministerul Sănătății atrage atenția că afirmațiile apărute în spațiul public privind "blocarea testărilor” sau ”ascunderea adevărului” privind numărul de bolnavi infectați sunt rău-voitoare și total nefondate, venind din necunoașterea sistemului sanitar, a procedurilor, protocoalelor medicale și ghidurilor terapeutice.