Miniștrii UE au ajuns marți la un acord privind actualizarea normelor pentru facilitarea liberei circulații în UE în condiții de siguranță în timpul pandemiei de COVID-19.

Printre principalele actualizări ale recomandării se numără:

- eliminarea, în principiu, a restricțiilor suplimentare pentru titularii certificatului digital al UE privind COVID;

- alinierea perioadei de valabilitate la actul delegat, și anume 270 de zile pentru ciclul primar de vaccinare.

Orice măsură de restricționare a liberei circulații trebuie să fie nediscriminatorie și proporțională.

Statele membre nu ar trebui, în principiu, să refuze intrarea pe teritoriul lor a persoanelor care călătoresc din alte state membre.

Statele membre au reconfirmat astăzi că deținerea unui certificat digital al UE privind COVID valabil ar trebui să fie ”suficientă, în principiu, pentru a putea călători în timpul pandemiei”, au precizat comisara pentru sănătate, Stella Kyriakides, și comisarul pentru justiție, Didier Reynders, salutând adoptarea propunerii de către Consiliu.

”Acordul la care s-a ajuns plasează, așadar, certificatul digital al UE privind COVID în centrul abordării noastre coordonate. Este important ca statele membre să dea curs acestui acord și să pună în aplicare fără întârziere normele convenite. Fiecare stat membru decide în funcție de situația cu care se confruntă. Varianta Omicron s-a răspândit până acum în întreaga Europă și este timpul să analizăm dacă pot fi eliminate măsurile suplimentare privind călătoriile pe care o serie de state membre le-au introdus în ultimele săptămâni, îngreunând și reducând previzibilitatea călătoriilor în întreaga UE”, mai spun cei doi oficiali europeni, solicitând tuturor statelor membre să pună rapid în aplicare normele comune pentru a asigura coordonarea și claritatea pentru cetățenii și călătorii europeni.