Un profesor de la o școală din București a fost confirmat cu noua tulpină de coronavirus, iar 9 din cei 10 contacți ai săi au fost testați pozitiv la testul PCR. Ministrul educației spune că redeschiderea școlilor este încă în cărți.

„Specialiștii din DSP, INSP și Ministerul Sănătății au în atenție această situație, care este fără îndoială îngrijorătoare. Sunt convins că se va întruni și Grupul tehnico-științific de pe lângă CNSU. S-a luat deja decizia închiderii școlii. Partea de secvențierea genomică pentru a avea sau nu confirmarea infectării cu noua tulpină va dura câteva zile, o săptămână. Până atunci, DSP are în atenție cu prioritate această situație din Școala Gimnazială 28 din Sectorul 2”, a declarat duminică ministrul Sorin Cîmpeanu, într-o intervenție la Digi 24.

Întrebat ce se întâmplă cu deschiderea școlilor, ministrul a precizat că „interesul major pentru deschiderea școlilor se păstrează”, a transmis News.ro

„Aceste lucruri vor face parte dintr-o analiză permanentă care se va încheia cu o decizie în data de 2 februarie. Interesul major pentru deschiderea școlilor se păstrează, cei întreptățiți cu competență în domeniul sanitar fiind foarte atenți la aceste evoluții”, a declarat ministrul. 

Dacă se va decide redeschiderea școlilor, ministerul nu ia în calcul scenariul hibrid - adică și cu cursuri online. „Scenariile anunțate exclud această posibilitate a scenariului hibrid. Acest scenariu hibrid s-a dovedit ineficient din perspectivă educațională”, a susținut Sorin Cîmpeanu.

Ministerul Sănătății a anunțat sâmbătă că nouă persoane au fost depistate pozitiv la testul RT-PCR, acestea fiind contacți ai unui pacient care lucrează la o școală din București confirmat cu noua tulpină SARS-CoV-2, varianta B.1.1.7 cu originea în Marea Britanie.

Persoanele depistate pozitiv sunt fără istoric de călătorie în străinătate. Direcția de Sănătate Publică București a luat decizia ca școala să fie închisă, iar luni se va realiza dezinfecție generală, inclusiv nebulizare, și au fost luate măsuri de izolare/carantinare pentru cazuri/contacții cazurilor.

„Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, îndemnul nostru este pentru prudență. Numărul cazurilor este în creștere în foarte multe țări europene și riscul unui nou val al pandemiei este mare și pentru țara noastră. Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din școala bucureșteană", a declarat Vlad Voiculescu, ministrul sănătății.