Ministerul sănătății a propus Guvernului măsuri de relaxare în perioada imediat următoare, după ce s-a înregistrat o scădere „constantă” a tuturor indicatorilor privind pandemia de COVID-19, a anunțat marți ministrul Alexandru Rafila.

„Remarcați scăderea constantă la nivelul tuturor indicatorilor. (...) Evoluția ratei de pozitivitate este în jur de 15% din totalul testelor care se efectuează zilnic. Un trend descendent al numărului de decese”, a spus Rafila, într-o conferință de presă.

El a remarcat că există o anumită întârziere față de scăderea numărului de cazuri ale persoanelor internate la terapie intensivă. „Totuși, trendul acesta descrescător (...) ne-a făcut să propunem Guvernului și Comitetului Național pentru Situații de Urgență adoptarea unor măsuri de relaxare în perioada imediat următoare”, a declarat Rafila.

Ministrul a precizat că jumătate dintre paturile de la terapie intensivă sunt libere.

Ce măsuri de relaxare propune Ministerul sănătății: renunțarea la obligativitatea purtării măștii în spații deschise, intrarea în centre comerciale (inclusiv mall-uri), restaurante, evenimente etc fără certificat verde, creșterea limitei de la 30 la 50% din capacitatea spațiului, evenimente private cu maximum 200 de persoane permise.

În schimb vor rămâne obligativitatea purtării măștii în spații închise, recomandarea pentru telemuncă, acolo unde este posibil, iar cluburile și barurile rămân închise.

Ministrul sănătății a mai spus că, în una-două săptămâni, România ar putea ajunge la mai puțin de 1.000 de cazuri de infectare pe zi.