„Există o vină a personalului medical care eliberează aceste certificate, doar că vina trebuie dovedită și pedepsită”, a spus luni seară Ioana Mihăilă, ministrul sănătății.

Într-un interviu acordat Digi24, Ioana Mihăilă a spus că aproape 400 de cazuri au fost sesizate organelor de anchetă.

„Există o vină a personalului medical care eliberează aceste certificate. Vina trebuie dovedită și pedepsită. La grupul de la Institutul Național de Sănătate Publică care emite certificatele Covid pe baza adverințelor de vaccinare, de acolo s-au transmis deja către poliție peste 370 de sesizări cu privire la autenticitatea acestor certificate de vaccinare”, a spus ea.

Ministrul a precizat că sesizările care ajung la Ministerul Sănătății sunt transmise la Parchet sau Poliție.

„Sunt certificate care indică suspiciuni de fraudă. De când e valabil acest certificat Covid, de la 1 iulie s-a constituit acest grup de lucru la INSP și de atunci se fac verificările. În aceste aproape două luni au fost cele peste 370 de cazuri”, a spus Ioana Mihăilă la Digi24.

O anchetă Digi24 a dezvăluit o rețea de falsificatori de certificate de vaccinare. Un jurnalist Digi24 a descoperit, în rețeaua rusească Telegram, un grup cu peste 600 de membri în care se face trafic cu documente care atestă în fals vaccinarea. Traficanții ofereau documente care să treacă de filtrele autorităților, atât în țară, cât și la frontiere. Certificatul, vândut cu 100 de euro, apare ca înregistrat într-un centru de vaccinare din Capitală, iar serul fictiv administrat este Johnson&Johnson.