În România, la acest moment sunt 70 de puncte Real Time PCR pentru testarea COVID-19, dar ele funcționează sub capacitate din cauza lipsei de personal, a declarat sâmbătă ministrul sănătății, Nelu Tătaru.

„În acest moment la nivel național avem 70 de puncte de testare care pot face până la 10.000 de teste pe zi, acest număr este dat de potențialul aparatelor. Dar acest potențial trebuie suplinit și de potențialul uman (...) Acest personal trebuie să meargă la o instruire, iar 3-4 zile de instruire nu pot compensa o experiență de 10-20 de ani. Și atunci aceste aparate vor face mai puține teste decât pot ele în realitate. Suntem în acest moment la 6.000-6.200 de teste pe zi, dintr-un potențial de 10.000”, a afirmat ministrul sănătății, potrivit Agerpres.

Până la această dată, la nivel național au fost prelucrate 126.645 de teste.

Ministrul Sănătății a mai spus că nu recomandă deocamdată o relaxare a măsurilor, pentru că încă suntem pe o curbă ascendentă.

„Odată cu scăderea numărului de cazuri vom avea și o relaxare mai mare, dar nu recomand relaxare deocamdată. (...) Suntem pe o curbă ascendentă, chiar dacă ascensiunea nu mai este așa de abruptă (...) Chiar dacă suntem în faza aia de dinți de fierăstrău, în care aveam jocuri în numărul de cazuri de la o zi la alta, avem încă decese, avem persoane la Terapie Intensivă (...) Prin respectarea unor reguli, prin impunerea unei izolări voluntare, a unei distanțări sociale ar trebui să se limiteze transmiterea comunitară (...) Noi pregătim anumite planuri pentru relaxare (...) și fiecare sector în parte va avea parte de o relaxare, dar progresivă, graduală în măsura inversă în care au fost impuse”, a adăugat Tătaru.