Ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, spune că, având în vedere ritmul actual de vaccinare, nu este posibilă atingerea cifrei de 5 milioane de persoane vaccinate anti-COVID-19 cu ambele doze până la 1 iunie.

„Este posibil ca până la mijlocul lunii iunie să avem cinci milioane de persoane care sunt vaccinate cu prima doză. Pentru a atinge imunizarea completă, este nevoie de două doze și de un anumit interval de timp scurs de la a doua doză. Nu este posibil în acest ritm de vaccinare să ajungem la 5 milioane până în luna iunie, până la mijlocul lunii iunie, dar este posibil să ajungem la 5 milioane cu prima doză și prima doză conferă un oarecare grad de protecție”, a spus Ioana Mihăilă, în emisiunea Insider Politic, difuzată duminică la postul Prima TV.

Ea a menționat că este posibil să fie atins obiectivul de 10 milioane de persoane cu două doze vaccinate până la 1 septembrie sau 10 milioane cu o singură doză până la 1 august, scrie Agerpres.

„Dacă ritmul de vaccinare ține pasul cu ritmul de distribuție și de aprovizionare cu vaccinuri, da. Dar ritmul de vaccinare din păcate nu este dependent doar de aprovizionarea cu vaccinuri care a început să aibă un trend destul de bun și în creștere”, a adăugat ministrul.

„Acum avem suficiente vaccinuri, avem suficiente centre de vaccinare, am început de săptămâna asta și vaccinarea la medicii de familie și îmi încurajez colegii medici de familie, chiar dacă nu sunt dintre cei 3.000 înscriși, să înceapă să se înscrie pentru a primi vaccinurile și pentru a vaccina în comunitate. Extindem și locurile și ne adresăm și altor categorii și populaționale, dar și de profesioniști care să poată să fie vaccinați și respectiv să vaccineze tocmai cu scopul de a crește și ritmul de vaccinare pentru că în momentul acesta vaccinuri avem”, a mai spus Mihăilă.

De asemenea, întrebată dacă ea crede că statul trebuie să ofere cetățenilor bani ca să se vaccineze, Ioana Mihăilă a răspuns „cea mai mare răsplată pentru vaccinare e liniștea pe care o simțim după ce ne-am vaccinat”, iar această liniște ar trebui să fie un motiv suficient pentru fiecare dintre noi.

Întrebată când se va putea renunța la purtarea măștii de protecție, ministrul sănătății a reiterat că din discuțiile purtate cu premierul Florin Cîțu a fost stabilit ca un termen în acest sens să fie 1 august, dar se ia în calcul ca decizia cu privire la această măsură de relaxare să poată să fie și corelată la nivel local și cu numărul de persoane vaccinate la nivelul fiecărei localități.

„Sunt de acord că, atunci când suficientă populație va fi vaccinată, nu mai există motiv de restricții, dar încă nu suntem în acel moment”, a punctat ea, întrebată fiind cu privire la afirmația fostului consilier în cadrul Ministerului Sănătății Răzvan Cherecheș că nu este niciun motiv să mai existe restricții pentru populația vaccinată.

Mihăilă a menționat și că nu dorește să afirme că persoanele vaccinate ar trebui să aibă mai multe drepturi decât cele nevaccinate, însă cu siguranță ar trebui să aibă mai multe beneficii în privința revenirii la activitățile de dinainte de pandemie. „Nu le-aș spune drepturi, pentru că intrăm într-un teren sensibil, beneficii. Cred că persoanele vaccinate ar trebui să se simtă mai relaxate în a reveni la activități care nu sunt încă acceptabile pentru cei care au risc de contractare a infecției”, a spus ministrul sănătății, care a subliniat și că deciziile privind măsurile de relaxare nu depind numai de ministerul său, ci trebuie luate în coordonare cu Guvernul și ceilalți miniștri sau cu Departamentul pentru Situații de Urgență.

Premierul Florin Cîțu a declarat, la sfârșitul lunii aprilie, că avem toate condițiile să ajungem la 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie.

Comitetul național de coordonare a activităților privind imunizarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a informat, sâmbătă, că în România au fost administrate 5.891.855 de doze unui număr de 3.580.368 de persoane, dintre care 1.268.881 au primit o doză și 2.311.487 și pe cea de-a doua.