Într-un editorial scris pentru EURACTIV, premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, pledează pentru circulație fără limite în spațiul european cu ajutorul unui certificat standard de vaccinare, agreat la nivelul UE.

Limitarea libertății personale și a prosperității în timpul acestei pandemii teribile a fost dureroasă și fără precedent în istorie. COVID a adus durere și izolare și a afectat nu doar sănătatea oamenilor, ci și mijloacele de subzistență, perspectivele și normele societale, scrie Kyriakos Mitsotakis.

A fost un sacrificiu necesar și conștient pentru a salva cât mai multe vieți posibil.

Acum, că sfârșitul restricțiilor se întrevede, odată cu lansarea treptată a vaccinării în masă în toate țările UE, nu trebuie să lăsăm acest sacrificiu să se irosească.

Suntem datori cetățenilor noștri să tragem de toate pârghiile disponibile și să utilizăm fiecare instrument din arsenalul nostru politic și guvernamental, astfel încât să avem totul la dispoziție pentru a accelera revenirea la o viață normală în 2021.

Nu ne putem permite să punem în pericol locurile de muncă sau să pierdem încă un an încercând să ne pornim economiile. Nu putem permite birocrației și discuțiilor să ducă la întârzieri și derivă când am putea să luăm măsuri.

Una dintre cele mai importante măsuri pe care le putem adopta este legarea certificatelor de vaccinare de o călătorii fără piedici, precum restricțiile existente în prezent, la nivelul Uniunii Europene.

Prin introducerea la nivelul UE a unui model de certificat de vaccinare digital, convenit și standardizat, ne putem deschide rapid din nou, revigorând turismul și activitățile de recreere, permițând cetățenilor europeni să circule liber și fără restricții de la o țară la alta. Voi pleda pentru un astfel de acord în cadrul reuniunii Consiliului European din această săptămână.

Apreciez că vor fi îngrijorări. De ce să acționăm acum, într-un stadiu atât de incipient, și nu mai târziu? Pentru că trebuie să ne pregătim pentru vară, când un număr mult mai mare de oameni vor fi vaccinați – experiența Passenger Locator de vara anului trecut ne-a arătat că planificarea din timp este esențială.

Oamenii vor întreba pe bună dreptate dacă acest lucru ar putea duce la un fel de reducere a libertății de a călători? Nu, nu va duce la asta. Nu trebuie să confundăm un certificat de vaccinare cu un pașaport de călătorie. Scopul nu este să împărțim europenii în două categorii, cei care sunt vaccinați și cei care nu sunt. În schimb, dorim să creăm o „bandă de călătorie rapidă” pentru cei cu un certificat standardizat digital.

Cei care doresc să călătorească, dar nu sunt în posesia unui astfel de certificat, ar trebui să poată face acest lucru în conformitate cu normele de călătorie existente, cum ar fi testarea obligatorie PCR înainte de călătorie, teste rapide la sosire și carantine, după caz.

Astfel de măsuri ar trebui să fie, și vor rămâne, prerogativa fiecărei națiuni și vor continua aproape sigur pe tot parcursul anului 2021, pe măsură ce vom continua spre imunizare. Dar aceste măsuri ar fi atât greoaie, cât și ineficiente din punct de vedere economic, dacă vor fi aplicate tuturor.

Protecția datelor este în pericol? Nu. În Grecia, am elaborat deja un proiect de certificat digital de vaccinare pentru călătoriile aeriene, maritime și feroviare și l-am împărtășit cu partenerii noștri din UE. Acesta dispune de un cod QR, un identificator unic de document și un sigiliu digital, toate legate de portalul nostru gov.gr, astfel încât oricine să poată valida autenticitatea certificatului.

Acesta este bilingv și include, de asemenea, numele persoanei, numărul de securitate socială, tipul de vaccin și data și locul dozelor administrate. Totul este verificabil digital și criptat în câteva secunde. Și când vine vorba de protecția datelor, în condiții de siguranță și siguranță, mă angajez să împărtășesc această tehnologie și know-how cu toate statele membre UE.

În timp ce în Grecia nu va fi nici o constrângere de a fi vaccinat și, într-adevăr, nici o cerință de a avea un certificat digital pentru călători, sper și cred că oamenii le vor accepta pe amândouă. Admit faptul că mulți cetățeni care nu se află în categorii vulnerabile vor rămâne nevaccinați încă o perioadă. De aceea vom continua să utilizăm sistemul nostru de testare inteligentă în aeroporturi.

În cele din urmă, un certificat de vaccinare digitală convenit va oferi certitudine, permițând cetățenilor să călătorească neîmpovărați de restricțiile de carantină de îndată ce sunt vaccinați și au un nivel semnificativ de anticorpi.

Tocmai de aceea ridic problema acum, împreună cu Comisia Europeană, și de ce liderii UE trebuie să înceapă să lucreze imediat la această inițiativă, pentru a structura corect certificatele de vaccin digital și practicile asociate pentru a calma orice îngrijorări.

Mai presus de toate, acesta nu este un pașaport. Nu este vorba de a restricționa capacitatea oamenilor de a călători. Mai degrabă este vorba despre asigurarea libertății de circulație folosind o soluție digitală simplă și sigură, care poate face economiile noastre să se miște din nou. Este exact genul de proiect de colaborare pe care UE a fost înființată pentru a-l realiza. Împreună putem s-o facem.