Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat marți că pentru doza booster cu Moderna se recomandă o doză înjumătățită față de doza care s-a folosit la schema inițială.

”Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat utilizarea dozei de booster, doza de Moderna, pentru persoanele care au primit prima schemă de vaccinare cu vaccinul de la Moderna, după minim șase-opt luni de la doza 2. O precizare este legată de faptul că pentru doza de rapel, doza booster, se recomandă o doză înjumătățită față de doza care s-a folosit la schema inițială”, a anunțat Gheorghiță, în conferința săptămânală de presă.

În cursul acestei săptămâni va avea loc o ședință în cadrul Comitetului național de coordonare a activității de vaccinare și ”foarte probabil că vom adopta și noi aceeași recomandare”, a spus el.

Începând cu săptămâna viitoare ”vom recomanda administrarea unei doze înjumătățite de vaccin de la compania Moderna pentru doza de booster, doza de rapel, după minim șase luni, ceea ce echivalează o doză de 50 de micrograme, comparativ cu 100 de micrograme, cât este doza anterioară”, a mai spus medicul militar.

Gheorghiță a precizat că nu este ”absolut nicio problemă” cu cei care au făcut doză întreagă:

”Nu este o contraindicație din acest punct de vedere, însă Moderna a depus date care arată că la această doză înjumătățită, imunogenitatea este similară cu o doză întreagă, însă reactogenitatea este mai redusă. Practic, frecvența și intensitatea reacțiilor adverse sunt mai reduse cu doză înjumătățită la booster decât cu doză întreagă. Și atunci recomandarea este să se meargă cu o doză înjumătățită, având în vedere că răspunsul imunologic, practic, efectul pe protecție va fi similar”.

Potrivit datelor oficiale, până acum 37.000 de de români au făcut doza booster cu Moderna.