Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al MAI privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție a fost publicat vineri noaptea în Monitorul Oficial și are câteva modificări față de forma inițială dată publicității miercuri.

Pe perioada stării de alertă, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei.

Masca de protecție trebuie să acopere atât gura, cât și nasul și să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat.

Masca nu se atinge în timpul purtării, iar în cazul atingerii măștii, mâinile trebuie igienizate cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun, afirmă sursa citată.

Măștile nemedicale se spală zilnic la o temperatură de 60- 90 de grade și se calcă cu fier de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă.

Pentru copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mare este recomandată purtarea măștilor nemedicale (din material textil).

În cazul apariției febrei/tusei/strănutului, purtarea măștii este recomandată în orice circumstanță.

Potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial, au fost extinse excepțiile la purtarea măștii de protecție:

 

  • angajatul este singur în birou;
  • persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
  • persoana desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută;
  • prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • vorbitorii în public cu condiția respectării distanței de 3 metri, doar în cazul în care nu se mai află mai mult de 16 persoane în incintă;
  • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.