Declarație comună de intenție între miniștrii muncii din România și Germania privind piața muncii
Ministrul muncii, Violeta Alexandru, și omologul german, Hubertus Heil, au semnat marți, la Berlin, o Declarație comună de intenție privind intensificarea cooperării în domeniul pieței muncii și politicilor sociale.
Violeta Alexandru și Hubertus Heil au discutat despre protecția lucrătorilor sezonieri români din fermele din Germania și au semnat o Declarație comună de intenție privind intensificarea cooperării în domeniul pieței muncii și politicilor sociale.
Demnitarul român a fost preocupat în special de condițiile în care lucrează sezonierii români care ajung în Germania, potrivit unui comunicat al Ministerului muncii.
”Primul lucru pe care l-am discutat cu domnul ministru se referă la modul în care se desfășoară activitatea sezonieră în Germania, respectiv activitatea în domenii cheie în care românii aduc o contribuție importantă, recunoscută și apreciată de colegul meu, domnul ministru Heil, pentru care îi mulțumesc. (…) Am primit asigurarea că lucrătorii români vin în Germania cu contracte trimise de angajatori, dar sigur că trebuie să facem mai multe cu privire la conținutul acestor contracte. (…) Am avut toată deschiderea ministrului Heil pentru a răspunde cu fermitate tuturor sesizărilor primite de la cetățenii care muncesc în activități sezoniere”, a declarat Violeta Alexandru, arătând că a încurajat lucrătorii români din fermele pe care le-a vizitat în Germania să facă sesizări când le sunt încălcate drepturile, pentru a veni în sprijinul autorităților care pot verifica aceste aspecte.
Ministrul muncii și afacerilor sociale din Germania, Hubertus Heil, a apreciat că vizita de lucru în Germania a omologului său arată importanța subiectului, dar și angajamentul celor două guverne pentru a discuta despre o abordare comună.
”Știu că condițiile de sănătate și securitate ale lucrătorilor români din Germania sunt o problemă mare în România. Și pe bună dreptate. Infecția în masă a lucrătorilor români este inacceptabilă. Mă rușinează! Muncitorii români trebuie să aibă același drept la protecție socială și securitate și sănătate în muncă", a declarat ministrul german.
În urma discuțiilor, cei doi demnitari au stabilit că este în interesul ambelor ministere să intensifice cooperarea în domeniul politicilor pieței muncii și să identifice noi mijloace de cooperare în domeniul protecției sociale.
Principale domenii de cooperare identificate de cei doi miniștri vizează securitatea și sănătatea în muncă și protecția socială a tuturor grupurilor de lucrători mobili, precum și accesul acestora la serviciile de consiliere privind drepturile lor în domeniul legislației muncii și cel social.
Miniștrii muncii din cele două state vizează o cooperare mai strânsă în domeniul securității sociale, la nivel bilateral și UE, pentru a asigura protecție socială și de sănătate adecvate lucrătorilor mobili și pentru a stabili un schimb de informații privind cazurile legate de forța de muncă ce pot apărea mai ales în situații cu un nivel ridicat de vulnerabilitate în contextul pandemiei de covid-19.
De asemenea, documentul semnat de cei doi demnitari stabilește schimbul de informații cu privire la evenimentele naționale și internaționale din România și Germania și crearea unor grupuri de lucru pentru adaptarea politicilor de protecție socială în cele două țări, precum și promovarea dialogului social bilateral între partenerii sociali.
Cele două instituții urmează să elaboreze un plan de lucru, iar activitățile care se vor desfășura în baza Declarației comune de intenție vor fi finanțate de fiecare minister în parte, de alte entități juridice publice sau private implicate în activități, inclusiv din fonduri europene.
Alexandru a discutat luni după-amiază și cu ministrul alimentației și agriculturii, Julia Klöckner, cele două căzând de acord că nu ar trebui să existe compromisuri sau diferențe între angajații străini și cei germani în ceea ce privește locuințele, sănătatea și siguranța la locul de muncă și că toți lucrătorii sezonieri ar trebui să beneficieze de aceleași drepturi ca lucrătorii germani, drepturi garantate în contractele de muncă.
Cei doi demnitari au arătat că încălcările recente ale legislației și condițiile intolerabile în care au ajuns să lucreze unii sezonieri români în anumite unități de prelucrare a cărnii sunt complet inacceptabile.
Background
Vizita ministrului muncii la Berlin are loc după ce presa a semnalat mai multe cazuri de infectare cu COVID-19 în rândul muncitorilor români din Germania.
Violeta Alexandru a fost audiată și în Parlament, împreună cu șeful diplomației, Bogdan Aurescu, pe această temă.
După audieri, PSD a anunțat că dorește înființarea unei comisii care să-i ancheteze pe cei doi miniștri. Parlamentul a aprobat marți înființarea Comisiei de anchetă privind operațiunea "Sparanghelul".
de Moara Vantul 20 Mai 2020 01:16
Acolo merg toti nebunii sa se intoarca cu buzunarele pline cu bani inapoi in tara , ca la noi cu pramatiile de la guvernare e si mai rau decat ce fac aia acolo .
Pe ce sa semnezi cu aia ?! Au semnat mereu cu aia , e obicei tiganesc la ei .