România trece printr-un moment dificil ca urmare a înmulțirii cazurilor de COVID-19. S-a ajuns aici prin nerespectarea regulilor sau instigarea la nerespectarea lor, spune ministrul sănătății, Nelu Tătaru.

"Trăim un moment dificil. Dacă era să fim numai noi, spuneam că suntem subiectivi. Dacă ne uităm în toată Europa și în toată lumea, nu avem cum să mai fim subiectivi. Alții sunt obiectivi cu noi și ați văzut că au niște reguli pe care ni le-au impus. Strigăm că am ajuns ciuma Europei. Cum am ajuns ciuma Europei? Nerespectând niște reguli sau instigând să nu respectăm niște reguli”, a declarat ministrul sănătății miercuri, ziua în care România a raportat pentru prima dată de la debutul pandemiei peste 1.000 de cazuri noi confirmate în decurs de 24 de ore.

”Sistemul medical gestionează în acest moment situația, chiar dacă mai transferăm un pacient de la o Terapie Intensivă suprapopulată către o altă Terapie Intensivă. În zilele următoare, vom detașa personal în anumite spitale care sunt suport COVID și au o lipsă de personal. Rămâne, totuși, ca fiecare dintre noi să respectăm niște reguli, o conduită și să fim complianți la tot ce înseamnă episod pandemic, pentru a putea să ne gândim și la o perioadă în care putem să ne desfășurăm activitatea cvasi-normală", a mai spus ministrul sănătății Nelu Tătaru, citat de Agerpres.

"Atâta timp cât avem aceste curente negaționiste, cât avem acea bagatelizare a celor trei, patru luni pe care le-am trecut împreună și în care toată lumea a respectat niște reguli, va fi destul de greu. Rămâne ca noi la nivelul nostru, ca minister al sănătății să aducem în imagine tot timpul ce se întâmplă și care este această față adevărată a infecției cu coronavirus”, a precizat Nelu Tătaru, potrivit News.ro. 

Întrebat dacă autoritățile au în vedere reintroducerea stării de urgență, ministrul a precizat că în acest moment nu se pune această problemă, dar ”starea de alertă se va menține atâta timp cât vom reuși să gestionăm și vom vedea că mergem pe acea pantă descendentă”.

Directorul Programului pentru Situații de Urgență al Organizației Mondiale a Sănătății, Michael Ryan, a declarat miercuri că se observă tendințe ”îngrijorătoare” ale infecțiilor cu COVID-19 în sudul Europei și în regiunea Balcanilor, notează Reuters.